Pisarello anuncia que els atacs a l'estàtua de Franco s'incorporaran a l'exposició

El primer tinent d'alcalde de Barcelona considera que la mostra al carrer era "molt necessària" i recorda que a Catalunya hi ha "molts símbols que encara són a l'espai públic"

L'estàtua franquista del Born aquest dijous abans que la tombessin.
L'estàtua franquista del Born aquest dijous abans que la tombessin. | Adrià Costa
21 d'octubre de 2016, 10:30
Actualitzat: 16:29h
El primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Gerardo Pisarello, ha anunciat aquest divendres que els atacs a l'escultura de Franco que aquesta matinada s'ha hagut de retirar s'incorporaran a l'exposició Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà. "No es vol amagar aquesta simbologia, el sentit de l'exposició era denunciar la permissivitat amb simbologia franquista a l'espai públic", ha explicat, per subratllar que moltes de les intervencions d'aquests dies "són dignes de ser documentades". 

En una compareixença en la qual ha arribat mitja hora tard, Pisarello ha reiterat una vegada i una altra que la mostra tenia per objectiu fer una reflexió "molt necessària en un país on encara no s'ha fet justícia". En aquest sentit, ha recordat que "a Catalunya tenim molts símbols que encara són a l'espai públic", referint-se als monuments de Tortosa i Gandesa. A més a més, ha afegit que l'estàtua de Franco va estar a l'espai públic fins al 2008 i la de la Victòria fins al 2011. Avui però, segons ha explicat, l'escultura eqüestre està a un magatzem de la Zona Franca i la de la Victòria serà retirada a les 11.30 h.

Gerardo Pisarello en la compareixença d'aquest divendres. Foto: Isaac Meler


El tinent d'alcaldia, despres de tot, ha assegurat que sent "satisfacció" per l'exposició "que en bona mesura esta funcionant" amb un total de 2.000 visites i ha atribuït la reacció contra l'estàtua al fet que no estava prou ben explicat el seu sentit, que era "convidar a la gent a entrar". També  ha assegurat que com que la notícia es va filtrar a la premsa durant l'estiu, no hi ha hagut prou temps per al diàleg amb les veus antifranquistes i els partits polítics.

"Llançar un ou no és el mateix que tombar l'estàtua" 

De moment, Pisarello ha explicat que l'Ajuntament només està estudiant les diligències policials sobre les diverses protestes contra l'estàtua de Franco i no s'ha pronunciat sobre si el consistori intentarà identificar els responsables. Tanmateix, sí que ha declarat que "llançar un ou no és el mateix que tombar una estàtua".  

El cost de l'exposició ha estat d'uns 200.000 euros i Pisarello ha reiterat que no ha estat una equivocació ubicar les escultures franquistes al carrer. "Els objectius de l'exposició s'han produit amb una discussió sobre el tema", ha dit, per insistir que "era legítim" que la mostra s'ubiqués a l'explanada del Born. "És l'epicentre de la memòria del 1714 pero també és adient per recordar altres memòries de la repressio i anhels de llibertat plenament vigents", ha expressat.
 

L'estàtua de Franco, a terra Foto: Adrià Costa

 

Diverses persones s'apleguen al voltant de l'estàtua de Franco. Foto: Adrià Costa

 

Una nota sobre l'estàtua tombada demana una exposició més pedagògica. Foto: Adrià Costa

 

Veïns celebrant amb cava la retirada de l'estàtua Foto: Adrià Costa
 

Una grua retira l'estàtua de Franco Foto: Adrià Costa

 

Una grua retira l'estàtua de Franco Foto: Adrià Costa

Arxivat a