Plataforma per la Llengua exigeix que els metges tinguin dos anys com a màxim per acreditar el C1 de català

L'entitat de defensa de la llengua veu "clarament insuficient" la resposta del Govern per promoure l'ús de la llengua en l'àmbit sanitari i alerta que s'està incomplint la llei"

L'entitat de defensa de la llengua veu
L'entitat de defensa de la llengua veu | ACN
21 de febrer del 2024
El degoteig de denúncies contra personal sanitari que es nega a atendre pacients en català és constant. Segons dades del Govern, tres de cada deu metges que treballen a Catalunya no parlen la llengua del país. L'executiu va anunciar fa uns dies un pla de xoc per combatre aquesta anomalia i oferiria cursos de català -gratuïts i en horari laboral- als professionals de la salut, però Plataforma per la Llengua ho considera "altament i clarament" insuficient. "Anem 45 anys tard, estem emprenyats, decebuts i indignats", ha afirmat el president de l'ONG del català, Òscar Escuder. En l'últim any, l'entitat ha rebut 221 denúncies de vulneració de drets lingüístics en l'àmbit de la salut, que són "la punta de l'iceberg".

Davant d'aquesta realitat, Plataforma per la Llengua ha fet diverses propostes. Una d'elles, obligar els metges a acreditar B2 de català un any després de començar a treballar i el C1 al cap de dos anys, com a màxim. Però, sobretot, fer-ho complir.  "Estem incomplint la llei, no es poden vulnerar drets lingüístics ni la seguretat dels pacients", ha alertat Escuder. La llei ja diu que per accedir a treballar a la sanitat catalana cal el C1, però no s'està aplicant. L'entitat també es decanta per sancionar aquells centres que no facin correctament el procés de selecció de professionals, tenint en compte els criteris lingüístics que marca la llei, i també apunta que, si els professionals no acrediten el nivell quan toca, no han de poder treballar en el sistema sanitari català.

Altres mesures que han proposat passen per oferir sessions informatives als nous col·legiats sobre la realitat del país. En altres paraules, que un professional que arriba a Catalunya per exercir en l'àmbit de la sanitat hagi d'assistir a sessions on se li expliqui que hi ha dues llengües al país, i que els catalans tenen dret a ser atesos en la seva llengua. "Hi ha molts metges que arriben de fora i han de saber que es trobaran gent que parla català i que això no és una falta de respecte", ha dit Escuder. Segons dades del Consell del Col·legi de Metges, un 13% dels metges de Catalunya ni tan sols entén el català.

L'entitat està d'acord en el fons del pla presentat pels departaments de Salut, Empresa i Cultura, però sosté que no n'hi ha prou. "Els drets lingüístics no poden dependre d'un curs voluntari", ha dit Escuder, que ha estat especialment crític amb el conseller de Salut, Manel Balcells, per la poca contundència a l'hora de "fer complir la llei". Davant la resposta del Govern, Plataforma per la Llengua s'ha mostrat favorable a fer cursos, però s'ha mostrat escèptica sobre el procés d'avaluació dels professionals i ha indicat que hi ha "deixadesa". Escuder fins i tot ha parlat de "prevaricació", pel fet que s'està incomplint la llei de manera deliberada.

"Exàmens fake" per acreditar el C1

Plataforma per la Llengua també ha denunciat que, a dia d'avui, l'Institut Català de la Salut (ICS) està fent "exàmens fake" per acreditar el C1 dels metges. "Centenars de metges s'hi presenten i no hi ha cap suspens", ha assenyalat Escuder. No ha aportat proves concretes, però ha assegurat que té constància de primera mà que això és així. "Es fan redaccions de mitja pàgina a casa, es llegeixen en públic i ja tens el C1", ha apuntat. En aquest sentit, ha denunciat que s'està vulnerant la llei, perquè personal sanitari pot acreditar que té el C1 però, en realitat, no té cap domini del català.