Les platges catalanes amb més meduses

L'aplicació MedusApp és una eina col·laborativa en què els usuaris informen de la presència d'aquests animals marins quan les veuen en algun indret

Acumulació de meduses a la zona del Port de la Selva
Acumulació de meduses a la zona del Port de la Selva | ACN / Gemma Tubert
Redacció
24 de juliol de 2024, 09:50
Actualitzat: 9:50h

No falla. Vas a la platja, comences a tenir calor, vas a l'aigua, i de cop et trobes que hi ha bandera vermella per presència de meduses. O encara pot ser pitjor: t'estàs banyant tranquil·lament i de cop veus alguna cosa a l'aigua que sembla una bossa de plàstic, però realment no ho és i has d'acabar sortint cames ajudeu-me.

Doncs ara hi ha una aplicació que t'ajuda a evitar aquelles platges catalanes i de la resta de l'Estat en què hi ha més meduses. Com funciona? Sota l'enginyós nom de MedusApp, es tracta d'una eina col·laborativa en què els usuaris informen de la presència d'aquests animals marins quan les troben en alguna platja, amb una informació que s'actualitza a temps real i que fins i tot pot detallar l'espècie i el nombre d'exemplars albirats.

Bé, segons els informes dels últims dies a l'aplicació, Catalunya s'endú el qüestionable premi de ser un dels punts de costa de l'Estat amb més presència de meduses. Aquests animals marins han estat vistos recentment a la costa de Barcelona i a la Costa Brava.

En el primer cas, s'han vist exemplars de Borm blau (Rhizostoma pulm), una medusa característica al mar dels Països Catalans i que només genera una picor lleu. Destaquen com a ubicacions amb més meduses la platja d'Ocata, al Masnou, i la platja de l'Estació, a Badalona. En el segon cas, la medusa luminescent (Pelagia noctiluca), la més freqüent al litoral català i extremadament urticant ha estat vista a la platja Fonda de Begur.