
En els últims anys, el Monestir de Poblet treballa per fer el seu funcionament eficient i convertir-se en un espai del tot sostenible. Aquesta és la primera lliçó que els monjos transmeten als visitants que s'apunten a la jornada de biodiversitat que es fa al centre de culte. Els monjos promouen des de la reutilització de compostos fins a la dutxa sense sabó, una tècnica que es basa en la desionització de l'aigua. En els propers mesos hi haurà noves propostes, com el cicle de la natura, pensada perquè el públic més urbà conegui l'agricultura tradicional mediterrània.
La iniciativa està impulsada per Sternàlia, creadors dels sopar a l'Observatori Fabra de Barcelona. Tots els ajustos, canvis i millores que els monjos han dur a terme al centre religiós els han ajudat a reduir el consum energètic, sobretot d'aigua, en un 95%, i també de gasoil, a la meitat.
El procés de reconversió ecològica va començar l'any 2007. En aquests anys, s'ha reduït el consum energètic amb la incorporació d'energies verdes com la solar i la eòlica, i es projecta també una nova caldera de biomassa de piròlisis per acabar amb el consum de gasoil. Amb aquests nous sistemes energètics el monestir produeix actualment 20 KW de potència. També han incorporat un innovador sistema japonès per a la conversió dels residus orgànics en fertilitzants i poder evitar així l'ús de productes químics en els cultius.
Aquesta mateixa filosofia s'aplica al dia a dia dels monjos que elaboren el seu propi sabó amb restes d'aliments, es fan la pasta per rentar-se les dents, o fins i tot han incorporat les dutxes sense sabó, que es basen en la ionització de l'aigua, simulant el que passa de manera natural en una cascada d'aigua.