Preocupació a Granollers pels nivells de contaminació denunciats per la UE

Aquest desembre expira l’ultimàtum imposat per Brussel·les

Publicat el 02 de desembre de 2014 a les 10:25

Preocupació i estat d'alerta a Granollers després que la Unió Europea hagi denunciat l’elevadíssima contaminació de l’aire de la ciutat. Malgrat aquestes informacions i l'amença per part de la UE de portar el cas als tribunals, Josep Enric Llebot, secretari general de Medi Ambient de la Generalitat, afirma que la contaminació a l’àrea metropolitana de Barcelona "només" supera els límits màxims permesos per la Unió Europa de forma "puntual, només alguns dies de l’any i en dos llocs localitzats", tal com informava La Vanguardia aquest diumenge. Els dos llocs afectats a Catalunya són el Prat de Llobregat i Granollers.

A causa d'aquests fets, la Comissió Europea ha amenaçat la Generalitat amb denunciar el fet al Tribunal de Luxemburg i aquest mateix desembre expira l’ultimàtum imposat per Brussel·les després d’haver detectat al Vallès Oriental "al llarg de vuit anys" uns "nivells insalubres" de pols fina que podria "provocar problemes cardiovasculars, càncer de pulmó i, fins I tot, mort prematura". Llebot també ha manifestat, davant de la gravetat dels fets exposats, que "confia" convèncer la Comissió Europea per a què no interposi la denúncia.
 
En aquest sentit, la Generalitat ha restat importància a les informacions i ha assegurat que la contaminació no és un problema global a nivell català, "sinó puntual" i localitzat. En el cas de Granollers, però, l'alarma ve creada perquè les autoritats catalanes afirmen que encara "no està clar" el motiu pel qual es superen el límits permesos.

Emissions domèstiques o el trànsit, entre les possible causa de la contaminació

En aquest sentit, sembla ser que la causa podria ser "algunes emissions puntuals domèstiques o el trànsit", tal com detalla Llebot. "És un problema puntual, és Granollers i no Cardedeu ni Hostalric, ni tampoc és tot l’any", ha afirmat. El cas del Prat és més clar i les causes estan "clarament localitzades", a diferència de la situació que viu la capital del Vallès Oriental.

D'altra banda, el grup parlamentari del PSC ha fer arribar preguntes al Govern i a la Comissió de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat sobre quines són les causes de la greu contaminació produïda per partícules PM1O a Granollers, i també quines actuacions està duent a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat per mitigar els episodis puntuals de superació de partícules PM1O al municipi. De moment, la resposta és inconcreta i l'única certesa és la preocupació expressada per la Unió Europea, que ja ha amenaçat amb sancions per aquest fet.