Una nova espècie de paparra que pot transmetre malaltiesgreus ja habita a Catalunya. Es tracta d'un paràsit que els últims anys s'ha escampatdescontroladament i ara s'ha convertit en una plaga per la proliferació i falta de control d'animals salvatges com el senglar o el conill.
Concretament, l'Hyalomma lusitanicum ja s'ha detectat a vuit comarques catalanes, sobretot a la zona de l'àrea metropolitana de Barcelona. Són el Baix Llobregat, el Garraf, el Barcelonès, el Maresme, el Vallès Oriental i l'Occidental, i l'Alt i el Baix Penedès. Així ho ha explicat l'expert en control de plagues Carlos Pradera a La Vanguarida.
Segons l'estudi publicat, un dels trets característics d'aquesta espècie és la gran mobilitat que té, molt diferent de les altres paparres més conegudes, que esperen el pas d'un animal o persona per adherir-s'hi. La nova espècie és activa i persegueix les víctimes.
A banda de les molèsties per picades, els experts alerten que aquesta espècie pot transmetre malalties greus com la febre hemorràgica de Crimea-Congo. Per ara, però, encara no s'ha detectat cap cas perillós.
Els llocs on poden proliferar més són, a banda de les zones rurals, els parcs i jardins de les ciutats, així com escoles, instituts o instal·lacions esportives. De fet, els principals llocs on es poden multiplicar són les instal·lacionsmunicipals per on passa molta gent.