Tanmateix, un primer municipi de l'àrea de Barcelona s'avança i tindrà les màximes restriccions. Es tracta de Vallirana (el Baix Llobregat), un municipi d'uns 23.000 habitants que, malgrat estar a 25 km del centre de la capital catalana, no està connectat a la xarxa de distribució d'ATLL. Depèn de recursos propis que s'estan esgotant a causa de la manca de precipitacions.
Dos mesos amb camions cisterna
Ha estat el mateix Ajuntament de Vallirana el que ha demanat entrar en emergència per sequera (semàfor vermell). La manca de precipitacions d'aquesta tardor està esgotant els pous i les mines d'on extreuen l'aigua i no disposen de la garantia d'estar connectats a la xarxa d'Aigües Ter-Llobregat.Es dona la circumstància que recentment s'ha iniciat la redacció del projecte i que fa pocs dies es va celebrar la primera reunió de la comissió per a la interconnexió, formada per representants de la companyia d'abastament, del consistori i de les associacions de veïns del municipi.
La problemàtica de Vallirana fa molts anys que s'arrossega i, segons fonts de l'ACA, no es podrà solucionar fins que formi part de la xarxa d'ATLL. De fet, l'any passat va rebre quasi 130.000 euros en subvencions per camions cisterna i altres actuacions d'emergència.
[noticia]261083[/noticia]
Només aquesta primavera, el municipi va necessitar cubes d'aigua durant més de dos mesos per atendre uns 5.000 veïns afectats, també d'Olesa de Bonesvalls. En alguns casos es tractava per l'esgotament de recurs i en d'altres, per la concentració de sulfats.
Màxim de 200 litres per habitant
La declaració d'emergència per sequera -el pitjor escenari d'un pla de sequera que té cinc nivells- suposa que el consum a Vallirana es limiti a 200 litres per habitant i dia. Aquest municipi del Baix Llobregat actualment està per sota -el setembre van ser 177, segons dades de l'ACA-, però l'hivern passat sí que va superar els 200. També se li aplicaran les restriccions màximes en àmbits com els municipals, recreatius i industrials.Vallirana s'afegeix als 36 municipis que en els darrers mesos han entrat en emergència. Es tracta de 34 de l'Alt Empordà i dos del Baix Camp. Globalment, ja sumen quasi 175.000 habitants, amb ciutats com Figueres així com municipis turístics com Roses i Cadaqués.
[noticia]261225[/noticia]
Declaren l'excepcionalitat a la capçalera del Llobregat
La comissió interdepartamental de sequera, reunida aquest dimarts, també ha acordat que l'àmbit anomenat capçalera del Llobregat passi a la fase d'excepcionalitat per sequera -el quart nivell o semàfor taronja-.Afectarà 23 municipis de les comarques del Berguedà, el Solsonès i el Ripollès, amb una població conjunta de 15.323 habitants:
- Bagà
- Borredà
- Capolat
- Castell de l’Areny
- Castellar de n’Hug
- Castellar del Riu
- Cercs
- Fígols
- Gisclareny
- Gombrèn
- Gósol
- Guardiola de Berguedà
- Guixers
- La Coma i la Pedra
- La Nou de Berguedà
- La Pobla de Lillet
- Les Llosses
- Saldes
- Sant Jaume de Frontanyà
- Sant Julià de Cerdanyola
- Sant Llorenç de Morunys
- Vallcebre
- Vilada
La resta d'unitats continuaran en la mateixa situació, de manera que, quan la setmana vinent s'actualitzi la informació al DOGC, dues zones estaran en situació de normalitat, dues en alerta, 11 en excepcionalitat -entre les quals la regió metropolitana de Barcelona- i tres en emergència.
Embassaments per sota del 19,4%
Les pluges dels darrers dies han estat molt minses i en prou feines han servit per frenar la caigua de les reserves als embassaments de les conques internes. "És un escenari extremadament preocupant", ha assegurat Patrícia Plaja, portaveu del Govern. "A les capçaleres de la Muga, el Ter i el Llobregat el dèficit acumulat en tres anys és d'uns 900 litres, l'equivalent a la pluja que cau cada any", ha afegit Samuel Reyes, director de l'ACA.[graficembassaments]
A hores d'ara ja estan per sota del 19,4% i s'acosten al mínim històric, del novembre del 1990, quan van caure fins al 19,16%
[impacte]