Puig reclama que el deute públic d'execució del Corredor Mediterrani s'exclogui de les obligacions de dèficit de la UE

El president de la Generalitat Valenciana exposa l'elevat consens a l'entorn d'una infraestructura que ha de finalitzar "sense més dilacions, canvis de criteris i regatejos en dotacions"

Publicat el 01 de juny de 2017 a les 16:40
El president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig ha reclamat aquest dijous que el deute públic derivat de les obres d'execució del Corredor Mediterrani s'exclogui de les obligacions sobre dèficit i endeutament imposades per la Unió Europea (UE). Ximo Puig ha indicat que es tracta d'una "excepció justificada" i ha assenyalat que per cada euro invertit en el Corredor Mediterrani es produeix un retorn de 6 euros en el PIB, segons xifra l'Institut Fraunhofer. El cap del Consell ha fet aquesta reclamació durant la seva intervenció en la jornada de treball sobre nodes urbans i regions del Corredor Mediterrani, que s'ha celebrat a València, primera vegada fora de Brussel·les.

El president valencià ha dit que la celebració de la cimera a la ciutat "dóna compte de l'important que és el Corredor Mediterrani" per al País Valencià. Al respecte ha assenyalat que l'eix ferroviari es tracta "d'una oportunitat històrica" i ha posat en valor l'elevat consens polític, social i econòmic perquè el Corredor Mediterrani finalitzi "sense més dilacions, canvis de criteris i regatejos en dotacions pressupostàries " , assenyalant que es tracta d'una infraestructura fonamental també per a l'estat espanyol i per a Europa.

Puig ha dit que el Corredor representa "una fita" per a la qual cal l'enfortiment dels instruments comunitaris per al seu finançament, com el mecanisme de connexió europea i el Pla Juncker. En aquest sentit, ha indicat que suposaria un increment de la productivitat de les empreses europees i permetria acomplir amb els compromisos mediambientals de la conferència de París.

Així mateix, ha exposat que el tram mediterrani transcorre per Catalunya, País Valencià, Múrcia i Andalusia, que representen el 55% de la producció industrial, el 51% de les exportacions, el 50% del turisme, el 60% del trànsit terrestre de mercaderies i el 82% del trànsit de contenidors a través dels principals ports de l'Estat espanyol.