Acabada la segona cimera d'avui que ha començat a les 17:00 d'aquest divendres, Puigdemont ha declarat que durant la trobada que s'ha fet un "molt bon treball" per deixar "sense efectes pràctics la suspensió" amb el nou projecte. A més, ha anunciat la creació d'un grup de treball contra "lloguers abusius" en una compareixença que no ha admès preguntes de la premsa.
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s'ha sumat a la valoració positiva del resultat de la cimera per la seva "rapidesa" malgrat que ha considerat que l'avantprojecte resultant només és "un bon punt de partida" però que cal "anar més enllà". Colau també ha explicat que el grup de treball sobre el lloguer està previst que es posi en marxa a partir de setembre.
"Tenim un problema amb el mercat privat de lloguer", ha assegurat l'alcaldessa després d'explicar que a la capital catalana el primer semestre de 2016 es va dur a terme més de 1.200, gairebé un 68% dels quals per impagament de lloguer. "Estem alerta per una possible bombolla immobiliària", ha avisat. Les mesures que s'estudiarien serien la limitació dels preus prenent com a "referència" ciutats com Berlín o París.
Projecte amb "seguretat jurídica"
Per la seva banda, David Saldoni, de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), ha destacat que el projecte presentat gaudeix de major "seguretat jurídica". "Hem comptat amb el Consell de l'Advocacia de Catalunya i s'ha canviat l'expropiació forçosa per l'expropiació d'ús dels habitatges entre tres i 10 anys", ha detallat.
Anna Maria del Puy, de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), ha posat l'accent en la necessitat que la nova llei vingui acompanyada de suport econòmic. Per això, ha celebrat que la Generalitat s'hagi compromès a una aportació del 50% dels recursos necessaris, uns 14 milions d'euros.
Finalment, el president de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, ha valorat positivament que l'avantprojecte suposi un increment de la pressió sobre el parc buit d'habitatge de grans tenidors. Tanmateix, ha reclamat més habitatges socials argumentant que mentre a Catalunya aquests signifiquen el 2% del total, la mitjana europea és del 16%.
Àmplia segona cimera
La cimera ha comptat també amb la participació del vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Oriol Junqueras; les conselleres de Presidència, Neus Munté; Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, i Treball, Afers Socials i Famílies, Dolors Bassa, i el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget. També des de l'àmbit institucional hi han intervingut la presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, representants dels sis grups parlamentaris (Junts pel Sí, Ciutadans, PSC, Catalunya Sí Que es Pot, PP i CUP).
Des l'àmbit social, han pres part la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca, la Plataforma per al Dret a un Habitatge Digne, l'Aliança contra la Pobresa Energètica i el president de la Taula d'entitats del Tercer Sector Social, Oriol Illa, a més dels sindicats UGT i CCOO, i el president del Consell de l'Advocacia Catalana, Oriol Rusca.
En representació del món local hi ha participat, a més de Colau, l'Associació Catalana de Municipis i la Federació Catalana de Municipis juntament amb alcaldes i regidors, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Terrassa, Sabadell, Girona, Sant Cugat del Vallès, l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Tarragona, Mataró i Reus.

Els diputats Lluís Rabell i Jordi Turull conversant a l'inici de la cimera d'aquest divendres al Palau de la Generalitat Foto: Isaac Meler