Què és el «vamping»? Pot afectar les hores de son dels adolescents

L'obsessió dels joves per utilitzar el mòbil abans d'anar a dormir redueix el temps de descans per l'efecte de la llum blava de la pantalla

Publicat el 29 d’octubre de 2022 a les 19:30
Tancar-se a l'habitació per donar l'última ullada del dia a les fotos noves d'Instagram, mirar alguns vídeos de TikTok, escoltar el darrer capítol del seu pòdcast preferit, xatejar per WhatsApp o revisar els apunts per a l'examen de l'endemà. Aquest gest d'intimitat de tancar-se al seu refugi, quan ho fan els adolescents, es denomina vamping.

La necessitat de mirar el mòbil constantment, i concretament abans d'anar a dormir, pot suposar una addicció per a una part dels joves. Concretament, i segons un estudi de PiLeJe, el 22% dels adolescents són "incapaços" de no consultar el seu dispositiu abans de dormir. Això comporta una dependència o "estat mental i físic patològic en què una persona necessita un determinat estímul per aconseguir una sensació de benestar". Fins i tot pot comportar la por irracional a estar sense mòbil, la nomofòbia.

La conseqüència més evident d'utilitzar el telèfon mòbil abans de dormir és que es retallen les hores de son, ja que més de la meitat dels joves no controlen l'estona que hi dediquen, sovint més de la que voldrien. A més, la llum blava que emeten els dispositius confon el nostre cervell, i li fa pensar que és de dia, detalla l'estudi.

La falta de foscor, doncs, suprimeix l'alliberació de melatonina, l'hormona neuronal necessària per tenir un son de qualitat òptima. I, a més, les activitats que es realitzen amb els mòbils no són relaxants, sinó excitants per al cervell. "Moments de multitasca i rebre molta informació, que no permeten al nostre cervell preparar-se per dormir, sinó que fan la funció oposada", explica el neurofisiòleg Javier Albares.

A curt termini, un adolescent amb menys hores de son és menys creatiu, menys empàtic, amb tendència a desenvolupar més trastorns de l'estat d'ànim i a consumir més substàncies excitants i tòxiques, alerta l'informe. I és que amb l'ús de dispositius mòbils no només es redueixen les hores de son, sinó que són de pitjor qualitat: "El vamping no només redueix la quantitat de son, sinó que a més fa que sigui més superficial". 

Com es pot combatre? Segons els psicòlegs, és necessari desconnectar de les pantalles dues hores abans d'anar a dormir. Una solució que no encaixa amb l'estil de vida dels adolescents. Albares, més enllà d'encoratjar als pares a donar exemple, facilita una altra estratègia que pot col·laborar en la tasca: un carregador comú al menjador per a tota la família. 

[plantillavirals]