A quin carrer pertanyen els portals situats als xamfrans de l’Eixample?

Un dels deu districtes de Barcelona, construït a finals del segle XIX, amaga un dubte generalitzat que la majoria es pregunta, però desconeix la seva resposta

  • Imatge d'arxiu de l'Eixample de Barcelona
Publicat el 15 de desembre de 2024 a les 19:00
Actualitzat el 15 de desembre de 2024 a les 19:03

L'Eixample és un dels districtes més emblemàtics de Barcelona, que el fa diferent de la resta amb un disseny urbanístic únic. Aquest barri amb un traçat de carrers quadriculat, va ser dissenyat per l'enginyer Ildefons Cerdà. També comptava amb illes octogonals de cantonades truncades i amb amplis espais per vianants i jardins interiors. En aquest sentit, va sorgir a partir de 1860 amb l’objectiu de connectar la ciutat vella amb les àrees circumdants. Però sorgeix un dubte: A quin carrer pertanyen els portals situats als xamfrans de l’Eixample?

Doncs bé, la resposta és més fàcil del que sembla. Quan camines per l'Eixample i passes per la unió de dos carrers que fan cantonada, en aquell punt a vegades hi ha un portal o fins i tot un establiment de tota mena. Així doncs, aquest xamfrà no pertany a un carrer o a l'altre, sinó que rep una doble numeració. És a dir, no hi ha cap criteri de decisió. En aquest sentit, per exemple, la cantonada del Carrer d'Aribau amb Carrer d'Aragó manté la numeració de cada un d'ells.

El Pla Cerdà fou un pla de reforma que va suscitar una gran polèmica. Així va ser perquè es va imposar des de l'estat espanyol en contra del pla d'Antoni Rovira i Trias que havia guanyat un concurs de l'Ajuntament de Barcelona. En aquest sentit, la principal novetat que disposava aquest projecte disruptiu per l'època va ser que les illes tenien xamfrans de 45° per a permetre una millor visibilitat. Tot i això, després del desplegament durant quasi un segle, el pla inicial va patir certes modificacions a causa d'interessos contraposats. Per altra banda, el seu disseny va resoldre problemes d'habitabilitat i el va convertir en un punt referent per residents i turistes.

Si mai visites Barcelona i t'acostes a l'Eixample podràs comprovar aquesta peculiaritat dels xamfrans i a part descobrir la riquesa arquitectònica que amaga. Aquest districte és un veritable museu a l'aire lliure amb obres mestres com la Casa Batlló i La Pedrera. A més, el Passeig de Gràcia, situat al barri de la Dreta de l'Eixample, és un dels carrers més turístics de la ciutat per la infinitat de botigues de luxe i restaurants de tota mena.