Vivim una època daurada del joc de taula amb els anomenats jocs de taula moderns, amb un esclat constant de productes i noves formes de jugar. Però això té l'origen a les dècades dels 60 i 70, quan no es creaven tants jocs i es podien comptar amb els dits d'una mà els grans autors, bàsicament perquè n'eren tres: Sid Sackson, Robert Abbot i Alex Randolph. Uns autors que amb les seves creacions, però sobre tot amb els seus estudis, van assentar les bases del que eclosionaria trenta anys més tard.
Alex Randolph va néixer als Estats Units el 1922 però va estudiar a Suïssa. Acabats els estudis, va desenvolupar diverses i inusuals ocupacions, des de la intel·ligència militar a l'edició publicitària. Al 1961, mentre vivia al Japó, va iniciar la seva carrera com a autor de jocs de taula amb el joc Twixt. El 1968 es va traslladar a Venècia i, enamorat de la ciutat, s'hi va establir. Allà va fundar la companyia Venice Connection i hi va desenvolupar la seva principal etapa creadora com a autor de jocs de taula, fins que va morir el 2004. El 1988 va crear Raj, un joc centrat en la mecànica de la selecció simultània de cartes.
Què fareu?
Competireu per ser qui aconsegueixi el major nombre de ratolins. Però compte amb els voltors que estaran vigilant per emportar-se els ratolins que hàgiu aconseguit.
Tindreu a la mà 15 cartes, numerades de l'1 al 15, i a la taula una pila també de 15 cartes on hi haurà els ratolins (amb valors de '1 al 10) i els voltors (amb valors del -1 al -5).
Girareu la carta superior d'aquesta pila i veureu si es tracta de ratolins o de voltors. Llavors cada un triareu una de les vostres 15 cartes i l'ensenyareu a la vegada. Si eren ratolins, se'ls quedarà el jugador que hagi utilitzat la carta més alta, però si eren voltors, se'ls quedarà aquell amb la carta més baixa. La carta utilitzada la retirareu de la partida i obrireu una nova carta de ratolins o voltors, però ara ja només tindreu 14 cartes a la mà.
Quan hàgiu repartit les 15 cartes de ratolins i voltors, sumareu els ratolins guanyats i en restareu els voltors. Qui tingui més ratolins, guanyarà la partida.
On està la gràcia?
Raj és un joc petit, curt i reduït. Petit perquè només són 90 cartes en una capsa que us cabrà a la butxaca. Curt perquè una partida us pot durar poc més de 5 minuts i en podreu fer tantes com vulgueu de seguides. I reduït perquè necessitareu ben poc espai per jugar, amb una carpeta en tindríeu suficient.
Tot això fa de Raj un dels jocs més adequats per portar sempre a sobre, per poder jugar en qualsevol moment i a qualsevol lloc, ja sigui d'excursió en autocar, a la consulta del metge o esperant la pizza a la taula d'un restaurant.
Nom del joc: Raj
Autor: Alex Randolph
Editorial: Morapiaf
Número de jugadors: 2-5
Temps de joc: 20 minuts
Edat: a partir de 8 anys
Toni Serradesanferm
Autor de jocs de taula i membre del grup d'assessorament de jocs de taula Santa Clara.
«Raj», un clàssic de butxaca per a qualsevol ocasió
El seu creador, Alex Randolph, va ser un dels grans autors de jocs de la dècada dels 60 i dels 70 | Publicat per primer cop l'any 1988, avui en dia encara se'n fan noves reedicions
Ara a portada
-
Economia Junts diu que el seu aval a l'informe de Competència dona arguments a Sánchez per frenar l'opa al Sabadell Bernat Surroca Albet
-
-
Política Ayuso, la creadora del nacionalisme madrileny que escalfa a la banda per dirigir el PP Tania Tapia Díaz
-
Política La CUP, un any després del 12-M: del declivi electoral a la negociació (puntual) amb el Govern Sara Escalera
-
Publicat el 02 de febrer de 2018 a les 15:05
Et pot interessar
-
Societat L'odissea per arribar a Barcelona en plena apagada per rebre un tractament revolucionari contra el càncer
-
Societat Els contractes de lloguer de temporada arriben a màxims històrics a Barcelona
-
Societat L'altra apagada
-
Societat Intervenen a Badalona més d'1,4 milions d'euros en productes falsificats que abastien el top manta