Amb la tecnologia, les transferències han passat de tardar dies a arribar a poder-se fer efectives en segons. És un avenç útil per poder dipositar diners en casos d'urgències o concretar pagaments amb uns dies de reserva. I fins ara els bancs això s'ho han cobrat. Si vols que arribi el mateix dia, paga. Però això té data de caducitat, almenys a Europa.
La Unió Europea té fama d'abstracta, però també té impactes en el nostre dia a dia. El passat mes de març el Parlament Europeu va acordar eliminar amb el cobrament addicional que es cobrava en els pagaments instantanis. Fins ara, a l'Estat es cobrava una tarifa d'entre 0,95 euros i 12 euros, segons una anàlisi de Facua.
En aquest sentit, el motiu és clar: cal garantir que els pagaments entre usuaris de la comunitat europea es puguin fer sense traves i de la manera més eficient possible. Per tal de posar fil a l'agulla, des d'Europa també s'ha concretat la data de caducitat d'aquests recàrrecs. Entre els països que hagin adoptat la moneda oficial, a partir del 2025 aquestes transferències hauran de ser gratuïtes.
Per contra, aquells que fan servir un altre tipus de divisa tenen un termini més flexible i ho hauran d'adaptar a partir del 2027. Tot plegat, resulta un pas lògic arran de la irrupció de Bizum com a gestor per fer enviaments de diners, que ha normalitzat l'enviament instantani sense cap recàrrec, desplaçant el pes de les transferències, i agreujant les dificultats per controlar, per exemple, els cobraments en negre.