Les reclamacions per la regulació de pisos turístics a Barcelona s'enfilen fins als 1.000 milions d'euros

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) assegura que la construcció d'hotels "destrueix habitatge de forma irreversible"

Imatge d'arxiu d'un bloc de Barcelona amb pisos turístics
Imatge d'arxiu d'un bloc de Barcelona amb pisos turístics | Nació
Redacció
16 de setembre de 2024, 11:54
Actualitzat: 12:22h

El president de l'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), Enrique Alcántara, ha xifrat que les reclamacions de responsabilitat patrimonial a la Generalitat de Catalunya per l'aplicació de la normativa dels habitatges d'ús turístic s'han enfilat fins als 1.000 milions d'euros.

Un càlcul que valora "les pèrdues per les inversions fetes i els guanys del futur", ha justificat aquest dilluns Alcántara i que l'afectació es concentra en uns 1.500 habitatges i una vintena d'empreses gestores. D'altra banda, Alcántara ha avisat que hi ha una "falsa afirmació" que els hotels "no treuen habitatge" i ha apuntat que el "destrueixen de forma irreversible". El president també ha dit que fa més d'un any que esperen una reunió amb l'Ajuntament de Barcelona.

Alcántara ha indicat que fins al 8 de novembre es poden presentar aquestes reclamacions, moment en què finalitzarà el període, i coincidint amb l'any de la publicació de la llei. Per això, el responsable d'Apartur ha calculat que el valor d'aquestes indemnitzacions podrien superar els 3.000 milions d'euros a la capital catalana i a tot Catalunya els 7.000 milions.  

La directora general d'Apartur, Marian Muro, ha qualificat la regulació "d'expropiació encoberta d'un dret" i per aquest motiu "dona dret a una indemnització", una quantia, segons ha dit, que hauria d'assumir l'ajuntament del municipi. A la vegada, ha alertat que "Barcelona no pot renunciar al 40% del turista" que acull aquest tipus d'allotjament.

En aquest sentit, el president de l'associació ha recalcat que en congressos com el Mobile World Congress i l'ISE, entre d'altres, tenen "ocupació plena" i que durant l'any es mou entre "el 80 i el 85%". Muro també ha assenyalat que la llei suposa "una inseguretat jurídica", perquè "en el seu moment" es va concedir una llicència i que "en un moment donat, l'administració publica una regulació i es carrega un sector econòmic, que és legal".