Sabadell reclama «mesures estructurals» per reduir la contaminació a l'entorn de Barcelona

El tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, es mostra satisfet amb el pacte que s'ha signat durant la Cimera de la Qualitat de l'Aire però considera que cal anar més enllà | Planteja una millora de la mobilitat en transport públic entre el Vallès Oriental i l'Occidental

Publicat el 06 de març de 2017 a les 14:41
L'Ajuntament de Sabadell es mostra satisfet amb l'acord metropolità per reduir la contaminació atmosfèrica a la conurbació de Barcelona, però adverteix que les mesures puntuals no són suficients i que cal abordar aspectes estructurals com la millora de la mobilitat en transport públic entre els dos vallesos. Així ho ha assegurat el tinent d'alcalde de Territori i Sostenibilitat d'aquest municipi, Maties Serracant, després de la Cimera de la Qualitat de l'Aire que s'ha celebrat al Palau de Pedralbes. Entre d'altres propostes, el text que estableix restriccions de trànsit durant els episodis de contaminació i mesures per millorar la qualitat de l'aire en entorns escolars i hospitalaris. 

"És molt important que aquest compromís sigui metropolità", ha assegurat el tinent d'alcalde de Sabadell, Maties Serracant, que ha remarcat que aquest municipi treballarà i s'alinearà amb els punts d'aquest acord per impulsar polítiques municipals que permetin complir-lo. 

Tot i això, Serracant ha recordat que les mesures puntuals no són suficients per combatre la contaminació, i ha advertit que Sabadell i l'Àrea Metropolitana "estan per sobre dels límits de contaminació que serien desitjables". Per tot plegat ha considerat que cal impulsar "mesures estructurals" que redueixin durant tot l'any la contaminació. 

"Bona part del problema es deu a què hi ha una mobilitat molt gran entre la comarca del Vallès i Barcelona i que no hi ha una oferta de transport públic competitiva", ha valorat el tinent d'Alcalde que ha afegit que cal millorar el transport públic cap a Barcelona i sobretot a nivell intern al Vallès. "Hi ha una mobilitat interna al Vallès que és molt significativa i que no té una oferta de transport públic per dur-se a terme de forma competitiva", ha explicat el responsable de Territori i Sostenibilitat de Sabadell.  

Per Serracant cal seguir treballant per fer realitat propostes com la que defensa l'entitat Via Vallès per crear 20 noves estacions al Vallès abans de l'any 2020 o la línia orbital. "Hem de posar el Vallès en el mapa de transport públic amb unes altres cotes que avui encara no hi són", ha considerat. 

En aquest sentit ha lamentat que Sabadell "va tard" en el compliment d'aquests objectius perquè la ciutat "ha estat molts anys sense polítiques d'aquesta tipologia i ara tot just ha començat a tenir dissenyades algunes". També ha recordat que la Llei de Mobilitat catalana és de l'any 2003 i que encara hi ha elements d'aquesta normativa pendents de desplegar. 

Aposta per la salut de les persones

A banda de les restriccions de trànsit de turismes matriculats fa més de 20 anys en cas d'un episodi de contaminació elevada, l'acord que s'ha signat al Palau de Pedralbes també contempla accions per protegir els segments de població més sensibles a la contaminació: els infants i les persones grans.

Serracant ha explicat que el text es compromet a treballar en els entorns escolars i hospitalaris. "Cal treballar en els camins escolars, la pacificació d'aquests i la millora de l'accés a les escoles en transport públic, a peu i en bicicleta", ha apuntat. 

El tinent d'alcalde ha comentat que el govern local fa mesos que treballa en aquest sentit a l'àmbit de l'espai central de Sabadell. "És on hi ha la majoria de centres educatius concertats i hi estem treballant perquè és on hi ha més nens que venen d'altres barris i on les famílies tenen més necessitats de mobilitat", ha afirmat. Serracant ha puntualitzat que l'objectiu municipal no és reduir la capacitat dels ciutadans d'arribar a les escoles, "sinó millorar l'accessibilitat en mitjans de transport no contaminats".

Alhora el text planteja que els municipis identifiquin les Zones Urbanes d'Atmosfera Protegida, que són els àmbits on hi ha més densitat de població i activitat alta on es fan la major part dels desplaçaments motoritzats i per tant hi ha més contaminació. "A Sabadell hem de definir aquesta àrea", ha comentat el tinent d'alcalde que ha reconegut que l'àmbit central de Sabadell -on es troba l'estació de mesura - aglutina un volum de circulació de vehicles molt elevat i uns nivells de contaminació alts.