Salut detecta metges i infermers que desaconsellen la vacunació

El secretari de Salut Pública, Joan Guix assegura que no s'han fet actuacions disciplinàries, però no les descarta

Publicat el 27 d’abril de 2017 a les 13:49
El Departament de Salut ha detectat casos de professionals sanitaris que desaconsellen les vacunes sense motius científics. El secretari de Salut Pública, Joan Guix, ho ha explicat aquest dijous sense detallar el nombre concret, tot i que ha reconegut que són ''pocs''. 

Guix ha assegurat que no s'han pres actuacions disciplinàries, sinó tan sols ''recomanacions", encara que no descarta que s'emprenguin accions en un futur. Per Guix, si un professional sanitari aconsella la vacuna, el pacient se la posa, i quan no, no. Per això, erradicar aquestes pràctiques i la lluita contra els antivacunes, són els reptes en termes de vacunació per als propers anys.

El secretari de Salut Pública ha explicat que la taxa de vacunació a Catalunya és molt alta, però que el moviment antivacunes existeix i cal incidir-hi de manera ''original'' per aconseguir revertir-lo i convèncer aquestes famílies, i també metges, que les vacunes funcionen i que els efectes adversos en molts casos no estan demostrats o són residuals. 

Guix s'ha mostrat preocupat per la detecció de professionals sanitaris que, en l'àmbit de la sanitat pública, han arribat a desaconsellar les vacunes i ha recordat que els metges i infermers són un referent pels pacients. Guix s'ha reconegut ''ferm defensor'' de les visions ecològiques de la vida, però ha insistit que les vacunes ''salven vida'' i no s'ha de confondre.

En aquest sentit, el vicepresident primer de l'Asociación Española de Vacunología, Fernando Moraga, ha xifrat en un 8% el percentatge de ciutadans que creuen que les vacunes tenen més riscos que beneficis però que tot i això, la xifra global de vacunació és més alta. Les dues morts, per diftèria i per meningitis C, de nens no vacunats, ha fet reaccionar i s'ha incrementat la vacunació en aquestes zones.