Segons ha explicat Antoni Mateu, secretari de Salut Pública, "és molt difícil aconseguir eliminar completament el bacteri de tots els portadors i la literatura assenyala una resistència de fins al 25%", pel que ha celebrat el bon funcionament del control i tractament dels afectats. Els resultats de les últimes proves s'han rebut aquesta setmana i han permès certificar que el brot "es pot donar per ben tancat", després que tots els portadors hagin donat negatiu en la presència del bacteri dues vegades.
Els deu portadors -nou adults i un nen- que van quedar aïllats en els seus domicilis per evitar nous contagis, no han desenvolupat la malaltia perquè, a diferència del nen mort, estaven vacunats. Mateu ha agraït l'"enorme esforç" dels afectats per seguir el tractament i evitar més contagis, i ha celebrat que els col·lectius antivacunes siguin una minoria. També ha tornat a insistir en la importància d'immunitzar els nens i de complir amb el calendari vacunal: "Un nen vacunat és un nen protegit i, per desgràcia, el cas del petit d'Olot ho certifica".
Finalment, ha dit que "no hi ha constància" que cap nen hagi estat rebutjat en activitats d'estiu -sobretot casals i colònies- per no estar vacunat, després que Salut recomanés que es demanés el compliment del calendari vacunal als menors per evitar més casos.
S'ajorna la dosi dels sis anys de la vacuna contra la diftèria
Els pares de l'olotí amb diftèria se senten enganyats pels grups antivacunes