Salvador Cot: «Els lectors han de ser exigents amb els digitals»

El model periodístic de Nació Digital es dóna a conèixer a la Universitat Catalana d'Estiu

Publicat el 21 d’agost de 2014 a les 15:45
Salvador Cot i Quico Sallés, aquest dijous a l'UCE Foto: Jordi Palmer / Nació Digital

Els lectors exigents contextualitzen la informació a partir del mitjà a partir del qual la reben. Aquesta premissa és la que porta al director de Nació Digital, Salvador Cot, a demanar als lectors "que siguin exigents amb els digitals", perquè així distingiran els diversos mitjans que es difonen per internet i diferenciaran els uns dels altres, "per comptes de ficar-los tots en el mateix sac".
 
Aquesta és una de les conclusions del taller 'Periodisme digital, experiències i futurs', que té lloc a la 46a edició de la Universitat Catalana d'Estiu de Prada (Conflent) i que ha comptat amb el director de Nació Digital, Salvador Cot i del responsable de política, Quico Sallés, que han explicat als assistents el vessant periodístic del projecte, mentre que divendres s'oferirà una segona sessió centrada en la plataforma informàtica i l'ús de les xarxes socials a càrrec del responsable del departament tècnic del Grup Nació Digital, Miquel Serrabassa, i el director d'estratègia, Jordi Font.
 
Vocació radicalment periodística
 
En la seva exposició, Cot ha defensat la "vocació radicalment periodística" d'un mitjà nascut el 1996 de la mà de Miquel Macià, editor de Nació Digital. "És un projecte periodístic des del primer moment", ha indicat Cot, tot afegint que l'embrió, Osona.com, va néixer "quan Miquel Macià va pensar que es podia fer informació comarcal a traves d'internet".
 
Així mateix, Cot ha explicat la transversalitat del projecte, basat en una edició nacional i diverses edicions territorials i temàtiques, amb els quals s'ha aconseguit a tenir "dos milions d'usuaris únics, l'únic mitjà en català que ho ha aconseguit fins al moment", al temps que permet "captar publicitat a tres nivells diferents, a nivell territorial, a nivell temàtic i a nivell nacional".
 
"Nosaltres no demanem res als lectors, només que ens llegeixin amb exigència", ha assegurat Cot, perquè a diferència d'altres mitjans, ni es demana registre ni cap tipus de pagament o compromís de cap tipus. Ara bé, per evitar que es consideri Nació Digital "com un digital més", cal "exigència i contextualització del mitjà", una cosa que ja es fa instintivament als diaris en paper, on el lector "sap contextualitzar quan una notícia la llegeix a 'La Vanguardia' o al '20 minutos'". "Demanem el mateix als lectors dels digitals", ha reblat Cot.