
Salvador Martínez Valls, nou bisbe de Lleida
Sacerdots que estiguin propers al poble, "que facin olor d'ovella". Aquesta és una de les bases sobre les quals pivota el papat de Francesc, que s'ha encarregat d'estendre la seva manera d'interpretar l'església, austera i al costat dels pobres, durant els seus primers anys de pontificat. El nou bisbe de Lleida, Salvador Giménez Valls, encaixa amb aquesta manera de ser que pregona el pontífex argentí, alhora que destaca per la seva personalitat reflexiva i per ser un prelat dedicat plenament a la tasca pastoral.
Nascut a Muro d'Alcoi fa 67 anys, ordenat sacerdot el 9 de juny de 1973 i llicenciat en Filosofia i Lletres, amb especialització en Història, el nou bisbe de Lleida arriba admetent que aquesta és una diòcesi "totalment nova per ell", un fet que no és considerat menor pel director de Catalunya Religió, Jordi Llisterri, que considera que des de la Nunciatura hi pot haver l'opinió que un prelat desvinculat del territori estarà menys condicionat en la qüestió del litigi de l'Art de la Franja. "Encara hi ha qui es pensa que un bisbe obedient i desconnectat de la realitat lleidatana “obeirà” a la Santa Seu i tornarà les obres a Barbastre" apunta Llisterri.
Sobre aquest punt, Llisterri recorda que l'anterior bisbe, Joan Piris, va arribar a Lleida enganyat i pensant-se que aquest conflicte estava solucionat. Res més lluny de la realitat. El litigi de l'Art de la Franja serà un dels principals reptes que haurà d'abordar Giménez Valls, que prendrà possessió al setembre com a bisbe de Lleida, la ciutat que serà, probablement, la darrera estació de la seva trajectòria eclesiàstica si es té en compte la seva edat i que els bisbes s'escullen, en la seva gran majoria, per estar-se en el càrrec una dècada.
Altres carpetes que tindrà damunt la taula el nou bisbe serà la finalització dels habitatges socials del Seminari, i promoure noves vocacions sacerdotals al bisbat, un deure que, diu el periodista, ha de ser tingut en compte com a conseqüència de la poca "pedrera episcopal" que s'està fent a Catalunya.
El Vaticà trenca les travesses
L'elecció del bisbe valencià ha trencat amb les travesses que col·locaven l'actual bisbe auxiliar de l'arquebisbat de Barcelona, Sebastià Taltavull, a la capital del Segrià. Aquest fet, diu el director de Catalunya Religió, desvincula Lleida de Barcelona, de manera que el relleu al cap i casal s'aplaça fins després de les eleccions del 27-S o "fins per Nadal".