Sánchez reivindica la «unitat» en una estrena del Mobile amb Felip VI i Aragonès

Colau reclama que la col·laboració entre administracions vagi més enllà del saló

Publicat el 27 de juny de 2021 a les 21:03
Actualitzat el 28 de juny de 2021 a les 11:27
El sopar inaugural del Mobile World Congress ha estat l'escenari aquest diumenge de la primera trobada entre Felip VI, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després dels indults als presos polítics. Sánchez ha aprofitat per reivindicar la "unitat" en el seu discurs, mentre que Aragonès ha apostat per una defensa de la llengua i la cultura catalanes. Abans, el president de la Generalitat ha evitat saludar el monarca en la recepció prèvia a la inauguració.

Aragonès, però, ha compartit sopar amb el rei. Sobre l'escenari, el president ha manifestat l'objectiu que la transformació digital representi una "oportunitat" per a la llengua i la cultura catalanes, i que aquestes no es quedin relegades a un segon pla a causa de la globalització. En la seva intervenció, el president també ha vinculat la transformació digital amb una millora del benestar de la ciutadania. "Si hem de construir un nou món tenim l'obligació de fer-lo millor", ha dit en un discurs fet en anglès.

El president de la Generalitat ha apostat per una "transformació feminista i mediambiental" i ha demanat aprofitar "l'ecosistema d'oportunitats digitals" que s'obrirà quan es deixi enrere la pandèmia. En una línia similar s'ha expressat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha demanat -també en un discurs en anglès- una "digitalització humanista", que no incideixi en les desigualtats socioeconòmiques actuals. "No hi ha futur sense planeta, no hi ha progrés sense igualtat i oportunitats per a tothom", ha dit.

L'alcaldessa ha agraït a l'Estat i la Generalitat la col·laboració per fer possible el retorn del Mobile a Barcelona després de la suspensió de l'edició del 2020. Colau ha aprofitat per reclamar als governs espanyols i català que el treball conjunt vagi més enllà del saló. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anat un pas més enllà, en el que ha estat el missatge amb més contingut polític de la inauguració. En la seva segona visita a Barcelona en menys d'una setmana, Sánchez ha reivindicat la "unitat" de les institucions. "Unides aconseguim impulsar més lluny els nostres propòsits i ambicions", ha defensat.

Sánchez ha fet especial esment al fet que les autoritats compartissin espai en la inauguració del Mobile. "Simbolitza la unió pel bé superior de tots, el dels ciutadans als quals representem i servim, per a una recuperació econòmica justa i forta", ha assegurat. A més ha afegit que la cooperació institucional és el "camí fèrtil" per aixecar un país solidari, en un discurs fet íntegrament en castellà.

Felip VI ha estat l'encarregat de tancar els parlaments abans de l'inici del sopar. El monarca -que ha intercalat el català, el castellà i l'anglès- ha reivindicat Espanya com un país "de garanties" per acollir el Mobile. Felip VI ha agraït la "confiança" de GSMA per tornar a Barcelona després de la suspensió de l'edició de l'any passat i ha assegurat que Espanya disposa d'un ecosistema "vibrant" d'emprenedoria tecnològica.

El rei ha defensat la "vocació" internacional de les empreses espanyoles i ha erigit Espanya com a líder i referent en el desplegament del 5G i el domini de la ciberseguretat en el conjunt d'Europa.

Com serà el Mobile d'enguany?

El sopar inaugural deixa pas a l'edició més possibilista del Mobile. Després de la suspensió del 2020 causada per la pandèmia, el saló torna amb baixes importants entre els expositors i reafirmant el seu compromís amb Barcelona, amb la renovació més enllà del 2023 encara pendent.

Entre els assistents presencials i virtuals, GSMA calcula que fins a 35.000 persones poden passar pels recintes de la Fira de Barcelona. Una xifra que queda molt lluny del rècord de 109.000 visitants assolit el 2019. Enguany tampoc s'han fet estimacions de l'impacte econòmic a la ciutat, que va dos anys es va xifrar en 473 milions d'euros. 

"La gent em pregunta quin seria l'èxit d'aquesta edició. És molt fàcil: obrir portes dilluns, que la gent entri, i demostrar al món que la Covid no ens vencerà". Així resumeix John Hoffman -director de la patronal GSMA, organitzadora del Mobile World Congress- les expectatives del congrés d'enguany.

A banda de la connectivitat intel·ligent i el 5G, que ja han protagonitzat edicions anteriors, el congrés se centrarà en la transició energètica i la reducció del consum, per mitjà, per exemple, de l'exploració de nous materials per a la fabricació de bateries més eficients. El Mobile es prepara per una tornada a la normalitat i consolida la seva relació amb Barcelona a l'espera de decidir si es queda a la capital catalana més enllà del 2023.