La situació del català al carrer és preocupant. Cada enquesta que es fa és pitjor que l'anterior, sobretot entre les franges d'edat més joves. Un estudi publicat el juny passat va posat dades sobre la situació de debilitat extrema a Barcelona. El català només supera el castellà en nombre de parlants en un sol districte de la capital, el de Gràcia, segons l'informe.
Els districtes on és més habitual el català, per sobre del 40% de la població, són l’Eixample, les Corts, Sarrià-Sant Gervasi i Gràcia. Per sota del 20% hi ha Ciutat Vella i Nou Barris. A tots els districtes, excepte Gràcia, el castellà supera el català en nombre de parlants. D'altra banda, i segons l’Enquesta de Serveis Municipals del 2023, el català és la llengua habitual del 36,5% de la població, el castellà és l’habitual del 55,9%, i el 7,4% de la població té altres llengües com a habituals.
Però no tot està perdut. L'entrevista que el Kilian Cebrià fa a una nena al programa Sense fronteres de Catalunya Ràdio deixa anar un bri d'esperança pel futur de la llengua. "Hem de mantenir la nostra llengua perquè, si no, qui ho farà?", es pregunta després d'explicar una situació que va viure amb un company de classe.
Els petits de la casa també són
— Mantinc el català (@mantincelcatala) October 11, 2024
“Mantenidors” un visca per tots ells i en especial per la petita mantenidora 😍
Eduquem els nens amb l'hàbit de mantenir el català i tindrem uns fonaments indestructibles. pic.twitter.com/VRQRxvhbxB
"Un nen li va parlar en espanyol a una nena, però ell sempre parla en català. Li vaig preguntar per què parlava en espanyol si ella entenia el català. Ell va dir que no ho sabia i va seguir parlant en espanyol", lamenta al micròfon de la ràdio pública. La jove assegura que cal mantenir sempre el català: "És la nostra llengua i és molt bonica".