Simon Levin rep el premi Ramon Margalef d'ecologia

De mans del president Montilla

Publicat el 08 d’octubre de 2010 a les 08:27

El president de la Generalitat, José Montilla, va lliurar ahir dijous el VI Premi Ramon Margalef d'Ecologia a l'ecòleg nord-americà Simon A. Levin, de qui ha destacat tant "el seu currículum científic com el seu compromís personal en la formació de noves generacions d'investigadors", tasques que 'l'han fet digne mereixedor' del guardó. Montilla va refermar el compromís del Govern amb la sostenibilitat ecològica i la lluita contra el canvi climàtic, que parteix del convenciment que "la humanitat no pot seguir vivint per damunt de les seves possibilitats, ni pot mantenir les enormes desigualtats actuals".


Per “corregir aquesta deriva”, ha remarcat, cal “recuperar criteris que anys de sobreabundància ens havien fet arraconar o oblidar, com l’austeritat, l’estalvi i l’eficiència”. El cap del Govern ha emplaçat a “assumir la dimensió real dels problemes” ecològics del planeta i passar a “l’acció”: “una acció no necessàriament limitada o tímida, sinó que haurà de ser valenta i pro-activa” i que “confiï en la recerca i en l’aplicació dels seus resultats”.
 
“Catalunya hi està compromesa. Ho demostra en polítiques concretes com el model de gestió dels residus o la implantació progressiva d’una nova cultura de l’aigua”, ha conclòs.
 
El president ha lliurat avui el VI Premi Ramon Margalef d’Ecologia a l’ecòleg nord-americà Simon A. Levin, de qui ha destacat tant “el seu currículum científic com el seu compromís personal en la formació de noves generacions d’investigadors”, tasques que “l’han fet digne mereixedor” del guardó.

El premi Ramon Margalef d'ecologia

El Premi Ramon Margalef reconeix una trajectòria científica o un descobriment en el camp de l’ecologia que hagi contribuït al progrés significatiu del coneixement o el pensament d’aquesta ciència, o al desenvolupament d’instruments teòrics per a la bona gestió dels recursos naturals, del territori o del mar.
 
És el primer premi internacional consagrat exclusivament a l’ecologia i està dotat amb 100.000 euros. Va ser creat per la Generalitat de Catalunya l’any 2004 per honorar la memòria del professor Ramon Margalef (Barcelona, 1919-2004), que va dur a terme una tasca científica i intel·lectual de primera magnitud en el camp de l’ecologia. En edicions anteriors, han estat guardonats els científics Paul Dayton; John Lawton; Harold Mooney, Daniel Pauly i Paul R.Enrlich.
 
El jurat va decidir atorgar el Premi Ramon Margalef 2010 a Simon A. Levin el passat mes de juliol per les seves contribucions fonamentals a l’ecologia teòrica, particularment en relació amb la importància de l’heterogeneïtat espaciotemporal, i pel seu treball innovador sobre la integració de diferents escales per a la comprensió dels processos ecològics. A més, el Dr. Levin ha aplicat aproximacions científiques a la conservació de la biodiversitat i ha format un gran nombre de doctorands que han esdevingut investigadors de prestigi.

Sobre Simon A. Levin

Nascut l’any 1941 a Baltimore (Maryland, Estats Units d’Amèrica), és matemàtic de formació (John Hopkins University, 1961) i treballa des de fa 40 anys en biologia matemàtica, especialitzant-se en l’ús de models matemàtics i estudis empírics per a la comprensió de patrons macroscòpics d’ecosistemes i de diversitats biològiques.

Considerat un dels líders mundial en ecologia teòrica, ha contribuït significativament al desenvolupament de les ciències ecològiques i el seu progrés conceptual, amb l’establiment del camp de l’ecologia espacial i la biosfera com a “sistema adaptatiu complex”. S’ha dedicat així mateix a promoure la conservació biològica i a la millora de la gestió dels ecosistemes.

Actualment és Catedràtic de Biologia al Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Princeton (New Jersey, Estats Units), i els seus àmbits d’estudi i recerca són: la dinàmica de poblacions i de comunitats, l’heterogeneïtat i els problemes espacials de l’escala, l’ecologia evolutiva, l’ecologia teòrica i matemàtica, i els processos de la biodiversitat i de l’ecosistema.

Ha rebut diverses distincions per la seva tasca, com ara el premi Okubo de la Societat de Biologia Matemàtica de la Japanese Society for Theoretical Biology, l'Heineken de Ciències Mediambientals de la Royal Netherlands Academy of Arts and Sciences i el premi Kyoto de Ciències Bàsiques.

Convidat a la Facultat de Biologia de la UB

Simon A. Levin va ser un dels participants en el fòrum científic How do evolutionary processes shape ecosystem patterns and why do ecosystems constrain them? , que va tenir lloc el dimecres 6 d’octubre a l’Aula Magna de la Facultat de Biologia.

A la jornada, que inaugurà el rector de la UB, Dr. Dídac Ramírez, el professor Levin impartí, la conferència " Evolution at the Ecosystem Level: On the Evolution of Ecosystem Patterns ". Es feu, també, una taula rodona moderada pel professor del Departament d’Ecologia de la UB Jordi Flos en què també participarà el professor Levin juntament amb els experts Jordi Bascompte (Estació Biològica de Doñana-CSIC); Ricard Guerrero (Departament de Microbiologia de la UB) i Ricard V. Solé (ICREA-UPF).