Sindicats i entitats impulsen un protocol en resposta als desnonaments des de les escoles

La mesura té l'objectiu d'"unificar" la resposta que donen els centres educatius davant d'una acció institucional que consideren "insuficient"

Publicat el 28 de març de 2025 a les 15:10

Els sindicats USTEC i CGT Ensenyament i les entitats Sindicat de Llogateres i Plataforma d'Afectats per la Hipoteca han impulsat un protocol perquè els centres educatius acompanyin famílies a punt de ser desnonades o en altres situacions problemàtiques relacionades amb l'habitatge. Els impulsors defensen que la situació de pobresa i emergència de l'habitatge afecta directament els alumnes en el seu procés d'aprenentatge, la convivència a les aules i augmenta el deteriorament de la seva salut mental i física.

Així doncs, l'objectiu és "unificar" la resposta que ja s'està donant des d'escoles i instituts i aconseguir una resposta col·lectiva, on l'equip educatiu i social del centre pugui participar activament en la defensa dels drets dels alumnes. El document defensa que l'escola ha de ser espai d'acollida, de seguretat, de compensació i d'inclusió i que no és una esfera independent i aïllada de l'entorn.

Per això, el projecte, que s'ha presentat sota el lema "sense habitatge no hi ha educació", s'adreça al personal educatiu en el seu sentit més ampli. Consideren que des d'aquest es pot detectar un cas de desnonament o d'altres problemes relacionats amb l'habitatge a partir del contacte diari amb alumnes i famílies.

En aquest sentit, el portaveu del Sindicat de Llogateres, Enric Aragonès, ha detallat en la presentació del protocol que és important que el problema "surti" de l'escola i que es coordini una resposta entre totes les parts per tal d'aconseguir una solució per a l'alumne i la família afectada. 

Des de la PAH, el seu portaveu, Juanjo Ramón, ha manifestat que les situacions de pobresa i els problemes amb l'habitatge tenen un "gran impacte" als centres educatius, provocant malestar i inestabilitat emocional.

Tots els impulsors han coincidit a apuntar que la resposta institucional és "insuficient" i per això fan una crida a reforçar cada cop més per una resposta social coordinada. El següent pas serà fer arribar el document al màxim de centres escolars i agents de la comunitat educativa, així com a les organitzacions vinculades a la defensa del dret a l'habitatge.

Posada en marxa del protocol

Un cop detectat el problema, el protocol contempla una sèrie de respostes segons quin sigui el cas concret. Així, s'explica què fer davant d'un desnonament imminent, si finalitza un contracte de lloguer, si hi ha un augment del preu del lloguer, un impagament d'aquest o de la hipoteca o si hi ha mancances en el manteniment de l'immoble.

S'estableix que l'equip educatiu s'ha de posar en contacte amb altres agents del centre i facilitar una reunió amb la família, així com posar en marxa la comissió social, de convivència o equip socioeducatiu. En qualsevol cas, es recomana posar-se en contacte amb l'assemblea del Sindicat de Llogateres o de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) més propera.

En els casos dels desnonaments, les organitzacions impulsores animen l'escola a acompanyar la família en el procés. Algunes possibilitats són anar presencialment al desnonament, fer torns segons l'horari del dia a través d'hores lliures, demanar un permís per encàrrec de serveis o assumptes propis o declarar-se en vaga indefinida i no anar a treballar els dies que hagin d'acompanyar famílies.