La «síndrome d'Alícia al país de les meravelles», la malaltia que distorsiona el reconeixement facial

La prosopometamorfòpsia és un problema neurològic que afecta les àrees del cervell encarregades d'identificar els rostres humans

La recreació de la prosopometamorfòpsia
La recreació de la prosopometamorfòpsia | Europa Press
Redacció
22 de juny de 2024, 11:56

En el llibre de Lewis Carroll, Alícia cau per una lloriguera i arriba a un món de fantasia, amb éssers irreals i unes lleis de la física totalment distorsionades. Els seus sentits queden alterats i la seva percepció de la realitat, també. Per això, ens referim a la "síndrome d'Alicia al país de les meravelles" per anomenar de manera col·loquial la prosopometamorfòpsia, un trastorn visual que provoca distorsions en la percepció dels rostres humans i "fa veure dimonis".

El mitjà The Times va compartir el testimoni de Victor Sarrah, un pacient estatunidenc amb aquesta patologia, que relata que la seva vida és "una pel·lícula de terror" des que el 2021 va mirar el company de pis a la cara i va veure com la seva boca s'havia eixamplat, les orelles,  allargat; els ulls, estirat cap als laterals; i les celles i les galtes, arrugat. La resta de persones amb què es creuava tenien les mateixes característiques, però, curiosament, les que apareixien a la televisió i en fotografies, tenien una aparença normal.

Un estudi científic publicat a la revista The Lancet va recrear les distorsions d'una altra pacient i va mostrar l'horror que viuen. Tot i que en un inici es creia que es tractava d'una patologia psiquiàtrica, el problema és de caràcter neurològic. Normalment, a causa d'una lesió, però també arran d'un ictus o una crisi epilèptica, les parts del cervell involucrades en el reconeixement facial queden danyades i no poden dur a terme la seva funció de manera idònia, fent que la persona vegi "dimonis" on hauria de veure una cara humana.