Sis mesos de presó per a un conductor d'autobús per estirar el vel d'una passatgera

L'audiència fa pagar a TMB la indemnització de 4.383 euros per la víctima, a qui el condemnat li va cridar: "Si has de viure així, marxa al teu país"

Diversos passatgers es van sumar als crits del treballador de TMB
Diversos passatgers es van sumar als crits del treballador de TMB | ACN
Nació
23 de març del 2023
Actualitzat a les 12:25h
L'Audiència de Barcelona ha condemnat a sis mesos de presó un conductor d'autobús de TMB per intentar treure el vel a una passatgera musulmana i cridar-li "si has de viure així, marxa al teu país" a ella i els seus tres fills menors el maig del 2020. El tribunal el condemna per un delicte d'odi a pagar també 1.800 euros de multa i 4.383 euros d'indemnització a les víctimes, que haurà de pagar TMB, i tres anys d'inhabilitació per a ocupació docent, esportiva o de lleure. 

Segons considera provat la sentència, la dona i els seus tres fills de 14, 10 i 3 anys d'edat, van pujar a la línia V-19 al Carmel i en direcció a la Barceloneta. La passatgera va tenir problemes per validar una targeta i això va provocar que el conductor li digués que volia viure gratis i que se n'havia de tornar al seu país. Posteriorment, la dona i els fills es van asseure al bus i el conductor va seguir fent comentaris sobre el seu origen migrant. Al cap d'unes parades, el treballador es va dirigir a la víctima i li va dir que baixés del vehicle, cosa que altres passatgers van celebrar.

La dona i els seus fills van acabar baixant de l'autobús i després d'ells va descendir-ne també el conductor. Va ser en aquest moment que li va estirar el vel i li va intentar fer una foto amb el mòbil. Els fills van provar d'impedir-ho, "rebent de l'acusat esgarrapades i empentes". Alguns vianants van recriminar els fets al conductor, que va acabar tornant al bus i va seguir la marxa.

En la sentència, el tribunal diu que l'acció va durar tanta estona que no es pot al·legar que l'home patís un "curtcircuit" i que no té res a veure una targeta de transport públic amb voler treure el vel a la passatgera. A més, fa referència al fet que estar enfadat i insultar no justifica que els renecs fessin referència al seu origen nacional o religiós. 

La sentència imposa que sigui TMB qui pagui les indemnitzacions, ja que és la responsable del correcte funcionament del servei. A més, el tribunal retreu a l'empresa pública que la formació als conductors "ha de complementar-se amb altres mesures".

Arxivat a