Surt a la llum una xarxa de pederàstia d'un antic capellà de Barcelona

El capellà José Mariné Jorba, que va gestionar l'església de Sant Fèlix Africà durant tres dècades, tenia un pis on ell i altres religiosos abusaven d'escolanets i nenes, segons ha destapat 'El País' en una investigació

Redacció
08 de juny del 2024
Actualitzat a les 17:28h
El mossèn Mariné, acusat d'abusar sexualment de diversos escolanets de la parròquia de San Fèlix Africà
El mossèn Mariné, acusat d'abusar sexualment de diversos escolanets de la parròquia de San Fèlix Africà | Cedida

Nou escàndol a l'Església de Barcelona. L'arquebisbat de Barcelona ha confirmat un cas greu de pederàstia que s'ha ocultat durant dècades, segons ha destapat El País en una investigació. El capellà José Mariné Jorba, de l'església de Sant Fèlix Africà, situada  al barri de Ciutadella-Vila Olímpica, hauria teixit, durant els anys setanta,  una xarxa d'abusos sexuals  als nens de la parròquia, amb un pis destinat aquesta pràctica. 

 El capellà tenia un pis gestionat per  un altre capellà més jove. Hi feien anar els escolanets, a qui hauria agredit sexualment,  però també algunes nenes, que es preparaven per ser monges. No era l'únic agressor: segons la informació del mitjà també hi accedien altres adults, a través d'una contrasenya. Tot plegat s'ha confirmat amb l'accés a la declaració d'un testimoni clau, ja mort, que hauria fet d'assistent en la xarxa d'abusos, i que fins ara havia mantingut el silenci sobre aquesta qüestió.    

José Mariné Jorba va gestionar la parròquia durant tres dècades, fins el 1990. Va morir el 2010 al 91 anys. Abans d'estar al càrrec de Sant Fèlix Africà, havia estat capellà a Santa Coloma de Gramenet. El 2023  un antic escolanet de la parròquia va denunciar el cas a l'arquebisbat,  que un any després, li ha respost que ja hi havia una investigació de l'església oberta sobre aquests abusos. 

Fins ara no ho havien revelat.  L'església  està situada al costat de les antigues casernes militars, que ara són el Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra (UPF). En aquella època, Sant Fèlix d'Africà era un dels punts neuràlgics de l'extrema dreta