
La sala de conferències de l'edifici ONCE, a la sisena planta del número 1 del carrer Sepulveda de Barcelona, s'ha fet petita aquest xafogós dimecres per encabir-hi tots els qui volien escoltar la directora de TVC, la periodista Mònica Terribas, parlar de la responsabilitat social dels mitjans de comunicació, invitada per la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya en el cicle "Esmorzars de Comunicació". D'entrada, una primer titular: "Transmet mes valors en Pep Guardiola a les seves rodes de premsa, que qualssevol dels partits politics en les seves".
La Terribas -si se'ns permet la llicència d'anomenar-la així- ha estat àgil, comunicativa i molt expressiva, també a l'hora del debat establert amb els representants de diverses entitats del sector social, com en els millors temps del mític "La Nit al Dia". Presentada per Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats, la cap de Televisió de Catalunya ha etzibat un altre scoop: "M'amoina molt el corrent d'irresponsabilitat dels poders mediatics privats", encara que ha matisat que també cal apel·lar a la responsabilitat individual quan la gent, tot i aparentment, critiquen els programes escombraries, "com Sálvame", però no són capaços de tancar el televisor o canviar de canal.
També, ha lamentat que sembli que les entitats socials només existeixin si surten als mitjans de comunicació. "És greu que si no us donem visibilitat no us truquin", ha dit la periodista durant la trobada amb la Taula del Tercer Sector. Segons ella, és clau donar visibilitat a la tasca d'aquestes organitzacions però encara més projectar "què passaria al país si no existís el teixit associatiu". A parer seu, "si només depenguéssim de l'administració, el país estaria infinitament pitjor del que està". Ha comentat, igualment, que la cadena catalana ha d'apostar en algunes ocasions per continguts de caire més comercial, com el Barça, per poder fer viables programes de servei públic.
La directora de TVC ha començat la seva intervenció lamentant que la societat actual tingui "poca capacitat per veure projectes de manera col·lectiva". Segons ella, prima l'individualisme i si no es fa front a aquesta tendència la societat tindrà cada vegada més problemes estructurals. En aquest punt, ha posat èmfasi en la responsabilitat dels mitjans públics per fer front a aquesta tendència.
No obstant això, Terribas ha parlat que en alguns casos la televisió catalana ha d'apostar per alguns continguts de caire més comercial, com el Barça, per poder arrossegar audiència i fer viables programes de servei públic propers als valors que promouen les entitat del tercer sector, com 'Polseres vermelles', 'L'endemà' o 'Banda ampla'.
Mònica Terribas ha dit que és "greu" que algunes entitats tinguin la sensació que si no surten per la televisió la gent no s'hi hagi d'adreçar. Per a ella, és molt necessari no només fer visible la feina que fan sinó també projectar a la societat "què passaria al país si no existís el teixit associatiu". "No tindríem país", ha dit, i ha afegit que els responsables polítics ho saben però que cal que també ho sàpiga la societat. En aquest punt, ha recordat que "abans que morís Franco, la defensa dels drets polítics i de la llibertat dels ciutadans no hauria tirat endavant sense les associacions de veïns".
La Taula del Tercer Sector Social
La Taula d'entitats del Tercer Sector Social a Catalunya és una organització constituïda l'any 2003. En formen part 30 organitzacions que representen prop de 4.000 entitats no lucratives que treballen per la inclusió i la cohesió social. Actualment, a Catalunya, el tercer sector aplega 7.500 entitats, representa un 2,8% del PIB, dóna feina a 100.000 treballadors i presta servei a 1,7 milions de persones, segons dades proporcionades per l'organització.
Els Esmorzars de Comunicació es van posar en marxa el primer trimestre de 2011 i pretenen ser "un espai de trobada i formació adreçat als responsables de comunicació de les entitats". El primer convidat va ser el director del diari 'Ara', Carles Capdevila.
Pel que fa a l'esmorzar pròpiament dit (minipastes i cafè de termo) diria que, pels 5 euros pagats, s'hi haurien pogut lluir més.
Més informació:
Podeu baixar-vos part de l'àudio de la conferència des d'aquest vincle.