Per altra banda, l'Institut Pablo Ruiz Picasso tancarà progressivament els grups d'ESO i esdevindrà un centre d'estudis postobligatoris amb batxillerat i cicles. Aquest any l'Ajuntament invertirà 500.000 euros per adequar diversos espais i posteriorment, a través del Pla de Barris, farà actuacions de millora a altres punts.
La posada en marxa d’aquestes transformacions no només suposarà la renovació i millora dels projectes pedagògics dels centres, sinó que també implicarà l’ampliació de l’oferta educativa. Es passarà de les tres línies d’ESO actuals a l’Institut Pablo Ruiz Picasso a sis línies distribuïdes entre els diferents instituts escola de la zona, tot i que es preveu que en el futur n’acabin sent cinc, ja que l’Escola Elisenda de Montcada passarà de ser una escola de dues línies a un institut escola d’una sola línia.
[noticiadiari]2/267951[/noticiadiari]
Pel que fa a l’Institut Picasso, guanyarà oferta de formació professional que abans no existia en aquest territori de la capital catalana. Una altra de les novetats afecta l’Aula de Formació d’Adults Ciutat Meridiana, que esdevindrà un Centre de Formació d’Adults.
Les característiques dels equipaments actuals fan possible que les escoles puguin incloure també l’etapa secundària, excepte en el cas de l’Escola Ferrer i Guàrdia, que ubicarà, a partir del curs 2025-26, les seves línies d’ESO a les instal·lacions de l’actual CEE Sant Joan de la Creu, on també hi haurà el Centre de Formació d’Adults.
Objectiu: combatre la vulnerabilitat i la segregació
Aquesta transformació global de la zona persegueix diversos objectius encaminats a reforçar l’oferta educativa en una àrea amb un alumnat en ensenyaments obligatoris que pateix un índex de situació de vulnerabilitat del 64,7% i on la població de 3 a 16 anys ha augmentat en els últims 7 anys un 7,8%. El 34% del total de l’alumnat té nacionalitat estrangera i d’aquests, el 75% es troben en situació de vulnerabilitat social.Actualment, els centres públics dels barris de Torre Baró, Vallbona i Ciutat Meridiana escolaritzen el 70,3% de l’alumnat de primer d’ESO, del qual un 81,9% es troba en situació de vulnerabilitat social. La transformació que es tirarà endavant pretén reduir la segregació afavorint l’arrelament de les famílies en aquests barris i facilitar la continuïtat de primària a secundària a través del model d’institut escola, ja que en els darrers 6 cursos, només el 56% d’alumnat de primer d’ESO ha escolaritzat, de mitjana, a la mateixa zona.
[noticiadiari]2/267952[/noticiadiari]
La consellera d'Educació, Anna Simó, ha indicat que cal emmarcar aquesta actuació en el desplegament de les polítiques d'Educació en la lluita contra l'abandonament escolar prematur i en la lluita contra la segregació escolar. Al seu torn, el regidor de Cultura i del Districte de Nou Barris, Xavier Marcé, ha explicat que la inversió plantejada a les tres escoles és "un avantatge objectiu perquè dona una continuïtat escolar molt més sòlida als nens i nenes dels tres barris de la Zona Nord".