La turistificació que amenaça Europa: Catalunya i les Balears, entre les més massificades

El continent té un 22% més de turistes que fa 10 anys: a les grans ciutats europees es dispara el cost de la vida mentre que les illes de la Mediterrània estan cada cop més saturades

21 de juliol del 2024
Actualitzat el 24 de juliol a les 17:26h

El turisme massiu amenaça el sud d'Europa. Després d'anys d'un creixement pràcticament imparable, en molts indrets la població local està dient 'prou', però els governs i els ajuntaments no tenen clar com afrontar-ho. Catalunya és la tercera regió de la Unió Europea amb més turistes: el 2023 es van registrar 85 milions de pernoctacions en establiments turístics del país, d'acord amb les dades de l'Eurostat. Una xifra superada únicament per les Canàries, amb 96 milions de reserves, i la costa de Croàcia, amb 87 milions. A més, Barcelona figura com una de les 20 ciutats europees amb una proporció més elevada de turistes per habitants.

La massificació turística preocupa les grans —i no tan grans— ciutats europees, on cada vegada es veuen més maletes pels carrers i preus de l'habitatge més elevats. Només entre 2014 i 2023, l'ocupació dels hotels ha pujat un 22% en tota la UE, però el boom turístic ha sorprès algunes zones més que d'altres. Especialment, les que, tenint un nombre reduït d'habitants, han d'afrontar riuades de milions i milions de persones.

Entre les regions més saturades de turistes s'hi troben moltes petites illes gregues com Zacint, Corfú o Rodes, on el 2023 es van reservar entre 100 i 150 nits d'hotel per habitant. Les segueix la regió d'Ístria, a Croàcia, i les illes canàries de Fuerteventura i Lanzarote, que també acullen un nombre de turistes desproporcionat per la seva petita població. El top 10 del col·lapse turístic el tanquen les zones muntanyoses d'Àustria, on neixen els Alps. Hi viu molt poca gent, però cada any atreuen milions de turistes: conjuntament, van registrar 33 milions de pernoctacions el 2023, més del doble que Viena.

Les Illes Balears també apareixen a l'estadística de l'Eurostat com a una de les zones més massificades del continent. A les Pitiüses s'hi van registrar més d'11 milions de pernoctacions per a una població de menys de 200.000 persones: 65 nits d'hotel reservades per habitant, seguides de prop per Menorca (65) i Mallorca (54). Les Balears van patir un fortíssim augment de turistes entre el 1990 i el 2000, quan es va arribar a duplicar la xifra de reserves de deu anys abans

De fet, segons la divisió territorial més petita de l'Eurostat, Mallorca és la regió d'Europa amb un major nombre de reserves. En tot el 2023 s'hi van registrar 51 milions de pernoctacions hoteleres, molt per damunt de grans ciutats com París, Roma o Barcelona. 

Això mateix passa amb ciutats petites, com Dubrovnik, considerada la ciutat més turistificada d'Europa segons els càlculs de la plataforma de viatges Holidu. Dubrovnik és un petit municipi de la costa de Croàcia que el 2011 es va donar a conèixer al món per ser un dels principals escenaris de Joc de Trons. Les seves casetes de teulades roges i una muralla blanca que les separa de l'aigua cristal·lina de la mar adriàtica mouen 1,5 milions de turistes cada any que saturen completament una població de la mida de Lloret de Mar. El 2019 van passar per Dubrovnik 36 turistes per habitantLa regió costanera de Croàcia, de la qual forma part, ha duplicat el seu nombre de visitants des del 2010.

Una mica més al nord, també al Mar Adriàtic, Venècia no sap què fer amb els seus 20 milions de turistes anuals —molts dels quals ni tan sols arriben a gastar-hi diners, perquè venen en creuer i marxen el mateix dia. És la segona ciutat més massificada d'Europa: 21 turistes i 45 pernoctacions hoteleres per cada 1.000 persones cada any. Bruges (Bèlgica), Rodes (Grècia) i Reykjavík (Islàndia) tanquen el top 5 de les ciutats més saturades, del qual Barcelona en forma part: per cada persona que hi viu, cinc més visiten la capital catalana.