
Familiars i amics de Carles Sentís, mort aquest dimarts a Barcelona als 99 anys, s'han acomiadat aquest dijous d'una figura important en l'àmbit del periodisme i també de la política a Catalunya. El tanatori de Sant Gervasi ha acollit el funeral on s'han recordat els dons de Sentís en les dues carreres que va desenvolupar apassionadament durant la seva llarga vida i els matisos que va haver de viure. A banda dels més propers a Sentís, personalitats del món de la política com el president de la Generalitat, Artur Mas, l'expresident Jordi Pujol, els exconsellers Macià Alavedra i Jordi Vilajoana o figures del periodisme com Manel Cuyàs, Enric Marín o José Antich també han estat presents al funeral.
La família de Carles Sentís, acompanyada d'amics, coneguts i personalitats polítiques ha acomiadat aquest dijous al matí el periodista Carles Sentís, que va morir dimarts a Barcelona als 99 anys.
El Tanatori de Sant Gervasi ha acollit una cerimònia austera on s'ha recordat la llarga vida de Sentís com un recull "d'èxits i fracassos" i s'ha descrit com un periodista, mestre, polític i avi, "apassionat" per la seva vocació que va desenvolupar gràcies als seus dons. Per això també s'ha volgut fer referència a la vida de "matisos" que va viure Sentís, i en un to més distès s'ha fet referència a la seva afició al Futbol Club Barcelona.
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha estat present a la cerimònia, tot i que no ha volgut fer declaracions. Al seu costat, l'expresident Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrussola, també han assistit al funeral, així com dos exconsellers, Macià Alavedra i Jordi Vilajoana, i Alícia Sánchez Camacho, president del Partit Popular de Catalunya.
D'entre les personalitats del món de la cultura i el periodisme, que s'han volgut acomiadar de Carles Sentís destaca el director de La Vanguardia , diari pel qual Sentís va treballar i encara col·laborava, José Antich. També han assistit al funeral Francesc Guardans, president del CONCA, Enric Marín, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, o Ramon Font, president del Consell Audiovisual de Catalunya.
Un segle de contradiccions
"Recordar la vida de Sentís és recordar la vida de casa nostra dels últims 80 anys", ha dit Jordi Pujol a la sortida de la cerimònia en record del periodista. "Ha estat una història difícil, complicada i amb moltes tensions, i totes les persones que la van viure van haver de treure profit de la situació en cada moment", ha dit l'expresident, que ha assegurat tenir-ne un "record positiu".
Segons Enric Marín, president de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, Sentís és la figura del periodisme català que "millor representa" el procés de modernització, ja que va començar a exercir en el moment de la II República, "quan el periodisme català arribà a la maduresa".
Marín ha destacat els primers anys de feina de Sentís i ha relacionat la seva figura amb la de Josep Pla, amb qui va formar la primera generació de periodistes que "va connectar amb el periodisme d'arreu del món" i va va fer del periodisme català un "periodisme de dimensió internacional, però amb una escola pròpia". És per tot això que Marín ha definit Carles Sentís com un "mestre de periodistes".
Al seu torn, el periodista Manel Cuyàs ha recordat que quan es viu un segle sencer un és "espectador i actor" i que Sentís va ser espectador com a periodista i actor "amb totes les contradiccions d'aquest segle". Cuyàs ha recordat que Sentís va donar dues "lliçons" periodístiques: als anys 30, l'explicació de la immigració de Múrcia i, a l'època de Franco, la narració dels grans fets europeus. "Va treballar a favor del país i, des del punt de vista polític, va ser l'home que va contribuir a portar Tarradellas a Barcelona després d'haver estat franquista", ha dit Cuyàs.