Un 9% de les farmàcies tenen problemes de viabilitat

Publicat el 08 de novembre de 2011 a les 11:05
Les farmàcies catalanes acumulen 42 milions d'euros en impagaments. Foto: G.A/ND

Un 9% de les 3.067 farmàcies de Catalunya té problemes de viabilitat econòmica. Aquesta situació s'ha agreujat des del retard del pagament per part del Govern, que en la primera quinzena d'octubre ja ha provocat que 988 oficines de farmàcia no hagin pogut afrontar les factures o les hagin ajornat, el que suposa un import total de gairebé 42 milions d'euros en impagaments.

Davant d'aquesta situació el Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya i la Federació d'Associacions de Farmacèutics de Catalunya (Fecac) han iniciat una campanya mitjançant la qual mantindran enceses en vermell les creus de les oficines durant una setmana per donar a conèixer als ciutadans la greu situació del sector.

El president de la Fecac, Josep Esteve, i el del Consell, Jordi de Dalmases, han ofert una roda de premsa conjunta per exposar la "greu situació" que viu el sector i per alertat que la situació continua així no només es posa en perill la viabilitat de les farmàcies, sinó també l'estoc i per tant el servei que donen als ciutadans, que es poden trobar que no tenen accés al medicament que necessiten.

Esteve i Dalmases han explicat que el 9% de farmàcies amb problemes de viabilitat, més de 200, no obtenen resultats econòmics que permetin ni tan sols cobrir el sou mínim que correspondria a un farmacèutic substitut, que són 1.500 euros mensuals en 15 pagues. A més, han explicat que hi ha 40 que estan en concurs de creditors.

Les conseqüències també són laborals, han dit: tot això ha ja comportat la pèrdua de 1.000 llocs de treball. A més, 550 llocs s'han substituït per farmacèutics auxiliars.

Dalmases ha lamentat que en els darrers any han patit les reformes de tres decrets lleis que han provocat que mentre el número de receptes continua creixent "hi ha menys marge i menys facturació".

La situació però especialment greu des de que el Govern va anunciar el passat setembre que retardava en 30 dies més el pagament a les farmàcies d'aquells fàrmacs a càrrec del CatSalut. Així, ara el pagament es realitza en una mitjana de 80 dies des de la data de dispensació i són les oficines de farmàcia les que han d'avançar els diners. Davant d'aquesta situació les farmàcies van intentar negociar un préstec per a tot el sector que no ha estat possible i finalment haurà de ser cada farmàcia la que afronti una solució financera, cosa que suposarà uns 9 MEUR anuals en interessos.

La conseqüència d'això és, segons Esteve, que en els primers quinze dies d'octubre (les farmàcies acaben de rebre el pagament dels medicaments de l'agost) un total de 988 establiments han hagut de tornar les factures perquè no les podien pagar o les han ajornat. Esteve ha alertat que a finals de mes aquests números que ara suposen gairebé 42 MEUR en impagaments s'acostaran als 65 MEUR.

Problemes de distribució

Els problemes econòmics dels farmacèutics s'estan traduint doncs en més pressió a les distribuïdores, que "estan fent de banquers de l'administració". Dalmases i Esteve han alertat que ja s'estan produint problemes d'estoc perquè els farmacèutics no poden pagar els medicaments i el pacient no troba allò que necessita.

Esteve ha explicat per exemple que hi ha certs medicaments molt cars, com poden ser per tractament oncològics que arriben a costar fins a 6.000 euros, que el farmacèutic no pot assumir i es veu obligat a no tenir-lo en estoc i, per tant, no el pot oferir al ciutadà.

No mesures que afectin la ciutadania

Per tot això els farmacèutics inicien aquest dimarts la campanya 'La farmàcia encén el llum d'alarma' que consisteix en encendre les llums vermelles dels seus establiments per mostrar la senyal d'alarma per la greu situació que viu el sector. La iniciativa durarà una setmana i anirà acompanyada de pòsters i fulletons informatius on s'exposa quina és la situació dels farmacèutics.

Dalmases ha explicat que es vol sensibilitzar a la gent però ha rebutjat qualsevol altre tipus d'acció que pugui afectar directament la ciutadania. "No prendrem mesures que afectin els usuaris", ha asseverat.

Repensar el model

Dalmases ha considerat que el que està en joc és el futur del model de farmàcia a Catalunya i per això han reclamat que es recuperi la data de pagament a càrrec del CatSalut, que s'apliquin mesures eficients per fer el model sostenible, que s'arribi a un pacte aliè als períodes legislatius i "evitar caure, un cop més, en la mesura fàcil d'actuar sobre el sector del medicament".

El president del Consell ha dit que per exemple ara mateix els farmacèutics ofereixen serveis complementaris als usuaris, com posar la medicació de la gent gran en blisters, que no podran afrontar en el futur. En cas de continuar oferint-los haurà d'assumir el seu pagament l'usuari o el servei públic, ja que ha assegurat que amb mesures com aquesta redueixen els ingressos hospitalaris.