Una caporal dels Mossos d'Esquadra amb 24 anys de servei ha denunciat cinc comandaments del cos per assetjament laboral. La policia, que actualment està de baixa, ha explicat a TV3 que fa 7 mesos que espera la resolució de la Comissió d'Assetjament del cos, davant la qual va denunciar el seu cas.
En concret, l'agent ha explicat que no se li han facilitat oportunitats d'ascens que altres companys sí que han tingut, o bé que s'han atorgat mèrits per feines que ha fet ella a superiors jeràrquics directes. Sobre la demora en la resolució del cas, el Departament d'Interior ha admès que cal formació al cos de Mossos d'Esquadra sobre com afrontar i gestionar casos d'assetjament o abús.
La caporal Anna Capdevila ha explicat a TV3 que pel fet de ser dona en un cos format eminentment per homes -ella treballa a la Brigada Mòbil, on la presència femenina és encara menor- ja té algunes exigències que els seus companys masculins no tenen, com ara "haver de demostrar" més que la resta. A això, però, s'hi ha sumat el fet que ha anat veient com li passaven pel davant oportunitats d'ascens laboral que ella considera que mereixia, una circumstància que ha atribuït, precisament, al fet de ser dona.
Una de les gotes que va fer vessar el got, i que li va fer començar a "identificar tot el que estava passant", va ser veure com un seu superior immediat s'atribuïa el mèrit d'un projecte de formació de 150 agents que havia encapçalat ella. A partir d'allà va començar a reclamar el que considerava que li pertocava respectant tots els protocols i les línies de comandament, però va anar topant amb portes tancades, o amb intents de dissuasió. "En una d'aquestes reunions em van arribar a dir que si ho deixava allà, la condecoració me la podien donar l'any vinent".
Capdevila, però, va continuar endavant amb la queixa fins a exhaurir totes les vies, assessorada per la Unitat d'Igualtat dels Mossos. "En veure que no se'm fa cas, envio l'escrit al director general de la Policia, però no rebo resposta". L'agent va decidir aleshores canviar de tasques i d'horaris dins la mateixa àrea per canviar de responsables directes. És una de les qüestions que denuncia: "Qui hauria de marxar és qui ha fet la mala praxi, no la víctima".
Finalment el director general li va respondre, però Capdevila considera que la contesta la deixava igualment "sola" davant la mala praxi que denuncia. Per tot plegat l'abril passat va decidir activar el protocol d'assetjament laboral, que hauria de ser privat però que, en el seu cas, "l'endemà ja coneixia tothom" dins del seu àmbit laboral. Poc després, a més, els seus caps li van fer una valoració "amb la qualificació més baixa" de la seva carrera.
El cas s'hauria d'haver resolt en un màxim de dos mesos, però a hores d'ara encara espera resposta. Des d'Interior han explicat que la Comissió de Valoració de l'Assetjament Sexual del cos de Mossos, va encarregar l'elaboració d'un primer informe que va resultar "parcial i incomplet", perquè només s’entrevistava els superiors jeràrquics de la caporal. Es va decidir, aleshores, elaborar un segon informe, que s'ha encarregat a la intendent Sílvia Catà, "per tenir una visió més completa i oberta del cas". Interior admet que cal formació al cos sobre com afrontar i gestionar casos d'assetjament o abús, i subratlla que és un dels elements que inclou el Pla d'Igualtat aprovat mesos enrere.
Una caporal dels Mossos denuncia cinc comandaments per assetjament laboral
El Departament d'Interior admet que cal formació al cos sobre com gestionar casos d'assetjament o abús
Ara a portada
Publicat el 16 de novembre de 2022 a les 19:42
Et pot interessar
-
Societat El temps d'aquest dijous 24 d'abril: es manté l'ambient assolellat
-
Societat Multes de fins a 250 euros per fer servir el mòbil amb volum al transport públic de Portugal
-
Societat Tanca un històric col·legi català amb 106 anys d'història
-
Societat Revilla considera que el rei emèrit podria recuperar el seu prestigi «portant els diners a Espanya»