Una vaga deixa Barcelona sense taxis fins a les vuit del vespre

Els taxistes volen evitar la irrupció a Catalunya de 3.000 noves llicències de cotxes de lloguer amb conductor

Publicat el 16 de març de 2017 a les 07:00
Barcelona es queda sense taxis aquest dijous entre les vuit del matí i les vuit de la tarda, segons el portaveu d'Elite Taxi, Alberto Álvarez, per la vaga convocada per aquesta organització sindical i secundada per la resta d'entitats del sector. Durant l'aturada es preveu que només funcionin com a serveis mínims els cotxes adaptats a persones amb discapacitat, que sumen més d'un centenar del total de 10.523 taxis que té la ciutat. L'última gran mobilització del sector va ser el 16 de gener, quan va col·lapsar les Rondes.

Els taxistes faran una manifestació que sortirà a les 10 del matí des de l'Arc del Triomf fins al Parlament, on volen ser rebuts pels representants dels grups parlamentaris, i posteriorment seguiran la marxa fins a la plaça Sant Jaume, on reclamen ser rebuts per l'alcaldessa, Ada Colau.

El motiu de les mobilitzacions és evitar l'entrada de 3.000 nous conductors del sector de lloguer de cotxes amb conductor (VTC) a Catalunya. Els taxistes temem perdre tot el marc que regula la seva activitat amb l'entrada de 3.000 nous conductors si el govern espanyol autoritza aquest increment de permisos, i reclamen que es compleixin les lleis recentment aprovades i es mantingui la proporció d'un VTC per cada 30 taxis.
 

Els taxistes, abans de la manifestació. Foto: Adrià Costa


Preocupació a l'Institut del Taxi

A l'Institut Metropolità del Taxi (Imet), l'organisme metropolità que gestiona el servei, entén i comparteix les preocupacions que expressa el sector i la seva reivindicació "d'un dret a poder treballar com fins ara", segons ha afirmat a NacióDigital la gerent de l'Imet, Teresa Carrillo. "Donem suport al col·lectiu en les seves reivindicacions", ha ressaltat, i considera que "s'ha de complir la normativa".

Carrillo ha explicat que demanaran a la Generalitat, que té les competències delegades sobre els VTC, que faci "un adequat seguiment de les autoritzacions VTC perquè no s'obstaculitzi el treball" dels taxistes. El sector tem que l'augment dels vehicles de lloguer amb conductor suposi l'entrada "por la porta del darrere" de serveis similars al taxi, captant clients al carrer amb l'excusa que els seus serveis han estat contractats a través del mòbil.

A l'entrevista que volen mantenir amb Colau, els taxistes volen demanar que l'Ajuntament faci un estudi de l'impacte que podria suposar per la capital catalana l'entrada d'aquests 3.000 cotxes nous i es comprometi a no deixar operar als 3.000 nous conductors del sector de cotxes de lloguer amb conductor.

A més, volen que els grups del Parlament i l'Ajuntament tutelin el sector del taxi davant un col·lectiu empresarial desregulat, el dels vehicles amb conductor, on remarquen que no hi ha normativa laboral de qualitat que reguli la seva activitat. Segons ha defensat aquesta setmana el portaveu d'Elite Taxi, és el moment de deixar de banda les ''paraules'' i passar als ''fets'' que han d'impedir l'autorització aquests 3.000 nous permisos.

Col·lapsar la ciutat amb més mobilitzacions

En cas de no aconseguir frenar aquests nous permisos, Álvarez ha advertit del fet que els més de 10.000 taxis que hi ha a Barcelona ''col·lapsaran'' la ciutat amb diferents mobilitzacions a diversos punts estratègics de la ciutat. Ha recordat que diferents ràtios de la Unió Europea indiquen que a Barcelona sobren en aquests moments uns 2.500 taxistes i que, per tant, afegir 3.000 cotxes més suposaria la fi del sector del taxi a la capital catalana.