Una vintena d'entitats inicien una campanya per pagar la defensa de Jordi Borràs

Amb el lema «Solidaritzem-nos! Prou impunitat!», demanen solidaritat amb el fotoperiodista per fer front als 12.000 euros que costa el procés judicial obert després de l'agressió d'un policia espanyol

Publicat el 24 de juliol de 2018 a les 10:44
El fotoperiodista Jordi Borràs, que va ser agredit per un policia espanyol la tarda del 16 de juliol a crits de “Viva España” i “Viva Franco”, afronta ara el procés judicial vinculat a la denúncia presentada per les lesions patides. Una vintena d'entitats ha presentat la campanya de micromecenatge "Solidaritzem-nos! Prou impunitat!" per fer front als 12.000 euros de despeses que costa la seva defensa.

L'advocada de Jordi Borràs, Carla Vall, ha posat èmfasi en què encara falten moltes dades sobre qui és l'agressor de Borràs. Ha explicat que els 12.000 euros de despeses deriven del cost de la fase d'instrucció, de la fase intermitja, del judici oral, del peritatge i de la intervenció de diversos professionals, a més dels impostos i de les despeses estrictes de la campanya de microfinançament.

"Ens interessa saber si és la primera vegada, si coneixia a en Jordi d'abans, perquè atacant en Jordi s'està atacant la tasca d'investigació de la ultradreta", ha expressat l'advocada. "Les pròximes setmanes [Jordi Borràs] s'enfronta a una possible imputació, ja que l'agressor també li ha interposat una denúncia", ha afegit Vall. La defensa del fotoperiodista subratlla, però, que disposa de gravacions i testimonis que corroboren la seva versió.

Les entitats que impulsen el micromecenatge

La campanya s'impulsa des del Grup de Periodistes Ramon Barnils i inclou Irídia, l'Ateneu Barcelonès, el Col·legi de Periodistes de Catalunya, Òmnium Cultural, la SICOM, l'Institut de Drets Humans de Catalunya, Novact, Drets.cat, AMIC, SOS Racisme, l'Associació Catalana de Professionals, el Sindicat de la Imatge de Catalunya, el Sindicat de Periodistes de Catalunya, FundiPau, Unitat Contra el Feixisme i Racisme, UPIFC i Col·lectiu Ciutadella.

El president del Grup de Periodistes Ramón Barnils i subdirector de NacióDigital, Ferran Casas, ha destacat que la retallada de drets dels mitjans de comunicació no és nova i atribueix l'agressió al fotoperiodista Borràs a "un clima d'impunitat que ha fet empitjorar la situació de la llibertat de premsa". En resposta a aquesta impunitat, i amb la intenció que les agressions feixistes s'aturin, neix aquest crowdfunding. "La tardor passada vam inventariar fins a 37 agressions greus a periodistes. En aquest 2018 ja en portem 22, 13 d'elles amb violència física. Cal actuar amb contundència", ha finalitzat Casas.

"Ens estem acostumant al fet que l'anormalitat es converteixi en la normalitat" relata el secretari de la junta del Col·legi de Periodistes, Francesc Canosa. "Professionals com en Jordi, la feina dels quals és física i emocional, necessiten que les entitats estiguem properes perquè la llibertat d'expressió garanteix la democràcia de tots els països" ha raonat.

El policia espanyol que va agredir Borràs forma part de la Brigada Provincial d'Informació de Barcelona de la Policia Nacional, que ja va ser denunciada pels Mossos d'Esquadra l'any 2014, segons Públic. En relació als fets, l'advocada Carla Valls ha opinat que "el periodisme funciona" perquè, en cas contrari, "no haurien agredit en Jordi, que posa llum on el feixisme vol deixar-hi ombres".