Valderrama nega altre cop que pagués a Millet

La instrucció del cas està pendent de petits tràmits per tancar-se

Publicat el 22 de novembre de 2011 a les 16:18
Millet, als jutjats. Foto: ACN

Manuel Valderrama, promotor de l'hotel del Palau de la Música que no es va arribar a construir, ha tornat a negar aquest dimarts que pagués 900.000 euros en comissions a Fèlix Millet i Jordi Montull, màxims dirigents de l'entitat, per adjudicar-se la construcció de l'establiment hoteler. En canvi, ha justificat que tragués gairebé un milió d'euros en metàl·lic el desembre del 2006 i el juliol del 2007 per la compra de lots de Nadal pels treballadors de la seva empresa, grans viatges pels seus familiars i pagament de dividends.

Valderrama ha declarat per tercer cop per aquest cas, com a testimoni cosa que l'obliga a dir la veritat, i ho ha fet per concretar el que ja havia apuntat en altres ocasions i el que havien dit alguns familiars seus que ja han declarat en anteriors ocasions. Tot i així, Emilio Valderrama, que també ha declarat aquest dimarts, ha negat que rebés part dels diners del seu germà, segons han explicat fonts judicials, tot i que va extreure ell mateix part d'aquestes sumes.

Valderrama va extreure uns 470.000 euros els dies 20 i 21 de desembre del 2006, coincidint amb la firma del contracte privat amb el qual el Palau de la Música cedia part de l'escola La Salle a Olivia Hotels. Segons ell, aquests diners van anar per a lots de Nadal dels seus treballadors i regals a familiars per fer viatges de plaer a Mallorca, la Patagònia o Escòcia, on haurien anat gairebé una desena de membres de la família a jugar a golf. L'hoteler ha dit que preferia pagar aquestes despeses en metàl·lic per poder ocultar als seus familiars i socis part dels diners que posseïa.

L'11 de juliol del 2007 va extreure 425.000 euros més, just el dia abans de formalitzar-se l'escriptura pública del projecte. Aquests diners, però, segons Valderrama, van ser per pagar dividends de la seva empresa i altres viatges. Els diners els guardava en una caixa forta, tot i ser, suposadament legals, i també els va utilitzar per celebrar el seus 60 anys.

La sortida de 900.000 euros va ser detectada per l'Agència Tributària, però també va aparèixer un manuscrit amb aquesta xifra en un paper trobat al Palau i sota el títol 'Acords Valderrama'.

A més dels dos germans Valderrama, davant la jutgessa d'Instrucció número 10 també han declarat diversos pèrits judicials, que han aportat informes sobre la tramitació urbanística i legal del projecte, encarregat per l'Ajuntament de Barcelona i les defenses de l'extinent d'alcalde d'Urbanisme, Ramon García-Bragado, i l'exgerent d'Urbanisme, Ramon Massaguer, tots dos imputats en el cas.

Els tres informes van ser pagats per l'Ajuntament i realitzats entre maig i juny d'aquest any, quan l'equip de govern estava en funcions. Els informes asseguren que la tramitació es va fer amb tota la legalitat i preservant l'interès públic i de les administracions implicades, com la Generalitat.

Amb aquestes declaracions i proves pericials, la instrucció del cas podria estar arribant a la seva fi, segons fonts judicials. Ara la jutgessa haurà de decidir si confirma les imputacions i tanca la investigació per començar el judici oral.