En aquest últim indret s'hi ha desplegat una pancarta que clamava que "el turisme massiu és un puto problema per als veïns", escrit en anglès perquè els protagonistes de la visita se n'assabentessin. Al Turó de la Rovira, en canvi, s'ha optat per fer un berenar crític i popular -també amb pancartes- al punt on cada tarda els turistes s'hi acumulen per aprofitar les vistes de la ciutat i, sovint, fer-hi festes sense permís. Mentrestant, a la Catedral de Barcelona un grup preparava també la lectura d'un manifest. "Celebrar el dia mundial del turisme és celebrar el col·lapse", es titulava el text que llegirien a peu dret una representació dels veïns afartats de l'impacte d'aquesta activitat econòmica.
A l'acció amb l'epicentre al barri Gòtic s'hi veien missatges diversos contra tot el que arrossega la idea del turisme de masses. Hi havia pals amb cartells enganxats que suplicaven deixar de banda les ampliacions d'infraestructures com el Port de Barcelona o l'aeroport del Prat. També s'han vist missatges perquè la capital catalana blindi l'actual topall als allotjaments turístics, o la reserva del 30% d'habitatge protegit que ara està en risc. "Prohibició del lloguer turístic i de temporada", afegia la dona que ha agafat el micròfon per llegir en veu alta la segona part del manifest, encara parlant d'habitatge, un dels principals sectors afectats per la indústria turística.📹 Acció a la Catedral de Barcelona contra el turisme massiu: "És el col·lapse"
— NacióDigital (@naciodigital) September 27, 2023
Informa @davidcobo_ https://t.co/ZF69pi5Qe3 pic.twitter.com/XzyaXKe4ON
Encara des del carrer del Bisbe, s'ha defensat que s'acabi ja amb el finançament públic contra la promoció turística, s'ha tornat a reclamar el "desmantellament" del consorci Barcelona Turisme i s'han exigit accions que desvinculin les administracions de les facilitats a indústries com la dels creuers. Alhora, s'ha demanat una nova normativa de terrasses que prioritzi "la salut de la població", entre altres mesures.
La FAVB hi veu mesures tèbies
Aquest mateix dimecres, la Federació d'Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB) ha mogut fitxa en un sentit crític. En un comunicat, els representants històrics del teixit dels barris de Barcelona han burxat en la idea que, malgrat que hi ha un gran consens en què el turisme és una "també generat impactes negatius" i és una activitat que cal "reconduir", a l'hora de la veritat les mesures són tèbies. "Seguim empatanegats en mesures ineficients i amb poquíssims avenços cap a la solució necessària", rebla la FAVB en un text que denuncia una "dependència" barcelonina i catalana respecte a aquesta activitat econòmica. [noticiadiari]2/262982[/noticiadiari]
En la mateixa línia, es planteja que es treballi per reduir el nombre de visitants que rep Barcelona, alhora que es reclamen canvis al sector per reduir-ne l'impacte mediambiental. En aquest sentit, un dels arguments més escoltats els darrers temps han posat el turisme com una font d'alt consum d'aigua -en època de sequera- als hotels, així com de contaminació en el cas dels creuers. Amb tot, es denuncia també que, mentre la indústria turística segueix sent un motor econòmic amb grans beneficis, les condicions laborals dels treballadors rasos encara han de "millorar de forma substancial".