La tinenta d'alcaldia d'Urbanisme, Janet Sanz, així ho ha anunciat. El consistori recuperarà finalment les llambordes al carrer garantint l'accessibilitat total per a les persones amb diversitat funcional. Per fer-ho les llambordes es portaran a un taller especialitzat per tallar-les i deixar-les completament llises, i després s’hi aplicarà una tècnica de flamejat per fer que no rellisquin.
S’instal·laran en alguns trams de l’eix verd de Girona –entre Gran Via i Diputació, entre València i Mallorca i a tots els xamfrans– i a la plaça d’Enric Granados, i es col·locaran amb junta estreta per assegurar en tot moment l’accessibilitat. En total, se’n mantindrà 6.000 metres quadrats. És un model molt similar al que es va aplicar al voltant del Born Centre de Cultura i Memòria.
ðŸ›¤ï¸ Conservarem les vies de l'antic tramvia que s'han destapat amb les obres de #SuperillaBarcelona: són el testimoni d’una ciutat on el transport públic era protagonista
— Janet Sanz (@janetsanz) September 6, 2022
Protegirem la memòria del tramvia, que ara tornarà a creuar un Eixample més verd i saludable 💚 pic.twitter.com/mTPIbXF0I8
Quant a les vies, per les condicions topogràfiques de les vies trobades, les més idònies per conservar són un tram d’uns 45 metres de Girona entre Diputació i la Gran Via. Aquest àmbit es pavimentarà amb llambordes llises recuperades i inclourà les vies enrasades en el mateix nivell per no generar ressalts, de manera que hi haurà un doble record històric. S’aplicarà un tractament antilliscant a la via i es reomplirà la ranura existent amb resina per garantir que la superfície sigui llisa.
Sanz ha constatat que aquesta actuació és una "manera de connectar amb el patrimoni de la ciutat i recuperar la història", però també de "reaprofitar" materials en un context d’emergència climàtica i manca de subministraments. En aquest sentit, ha assegurat que el tractament de les llambordes i de les vies de moment no està sent més car que la compra de nous materials.