Viure sempre pendents de les bombes

La neutralització dels explosius de la Guerra Civil i l'estudi dels artefactes de grups armats, les principals ocupacions de la unitat TEDAX dels Mossos d'Esquadra

Publicat el 16 de novembre de 2014 a les 17:50

Un dels explosius, de la Guerra del Francès, a les mans d'un agents dels Mossos. Foto: Laia Solanellas.
 

Totes les feines tenen el seu component de perillositat. Unes, però, més que les altres. És el cas dels tècnics artificiers dels Mossos d'Esquadra. L'Àrea TEDAX-NRBQ és la unitat del cos de la policia catalana especialitzada en la desactivació i la neutralització d'explosius i aquí, al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre, una de les seves principals preocupacions, més enllà de les alarmes terroristes que puguin sorgir, és desactivar tot l'arsenal que encara queda enterrat sota terra en diversos indrets d'on es va lliurar la Guerra Civil espanyola i que es va localitzant a poc a poc. La guerra fa anys que es acabar, però hi ha gent que encara té por d'explicar on hi ha bombes amagades.

El sergent en cap de TEDAX de la regió policial del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre —que depenen d'aquesta divisió que alhora està coordinada en l'àmbit nacional des del complex policial d'Egara, on hi ha els comandaments de la Divisió de Suport Operatiu d'on depèn TEDAX-NRBQ— ens explica que ells no pregunten d'on vénen les bombes o d'on han sortit. «La gent que encara pot tenir bombes de la Guerra Civil, algunes molt perilloses, són gent gran i els escoltem, però no fem preguntes», ens explica mentre ens mostra els artefactes que podrem veure en directe com destrueixen en una pedrera del Camp de Tarragona.
 

Imatge dels deu artefactes que s'han destruït en aquesta detonació controlada. Foto: Laia Solanellas.


Després de ser retirades del lloc on s'han trobat, si estan en bon estat, es guarden en un polvorí i després s'acaben destruint en explosions controlades com a la que ens han obert avui les portes. El sergent ens explica que la majoria d'artefactes són de la Guerra Civil tot i que avui també se'n destruirà un de la Guerra del Francès i un objecte de pirotècnia que s'ha recuperat d'un col·leccionista. 

El protocol per fer aquestes detonacions obliguen a convocar també, a més dels agents de la unitat TEDAX, una ambulància del SEM, una camió de Bombers i una patrulla de seguretat ciutadana dels Mossos d'Esquadra. La zona acordonada i el control perimetral fet, els explosius encebats, tres sirenes d'avís i una gran explosió. Els dos agents i el sergent, amb molts anys de servei al cos i amb molta experiència en aquesta unitat, s'hi acosten i valoren els resultats. Primer sembla que s'havia de repetir la detonació, però no caldrà. Tot ha sortit bé. Feina feta. Ara només cal que els Bombers s'acostin a la zona per remullar-ho i es podrà donar l'operatiu per finalitzat. Sembla fàcil, però és una tasca laboriosa i que, com és normal, s'acompanya d'estrictes protocols de seguretat. De les deu peces ara només en queda metralla. La zona, després de diverses detonacions, es neteja amb l'ajuda d'un detector de metalls. 


A punt per reaccionar davant de qualsevol amenaça

Més enllà d'aquests serveis programats, la unitat TEDAX, amb seu a Salou, un dels punts estratègics del Camp de Tarragona per donar resposta a serveis a la zona turística i també a les dues regions policials que es cobreixen, Camp i Terres de l'Ebre, la unitat també està preparada per reaccionar davant de qualsevol amenaça amb explosius. Amb poc temps els agents han de poder ser al lloc on han sigut requerits i llestos per enfrontar-se a artefactes molt diferents però amb un denominador comú: la intenció de fer mal. Després de la detonació controlada a la pedrera, ens dirigim a la base dels TEDAX al Camp de Tarragona. Allà el sergent ens ensenya les eines de treball d'aquesta unitat.
 

Punt de control del robot per desactivar explosius dels Mossos d'Esquadra. Foto: Laia Solanellas.


El que crida més l'atenció és el robot que els agents fan servir per poder desactivar explosius a distància amb menys risc. Ens presenten FLAMA-02, un dels quatre robots d'aquest model que tenen els Mossos d'Esquadra. Ha estat construït íntegrament a l'Estat espanyol per un enginyer català i ha disposat de l'experiència de les forces de seguretat de l'Estat. És el mateix que fan servir la policia espanyola i la Guàrdia Civil i té prou força per moure un vehicle. El fan servir, ens explica el sergent, per poder arribar fins a l'explosiu quan està amagat en un vehicle. Porta diverses càmeres i es controla des d'una maleta amb un joystick de consola. Pot funcionar per radiofreqüència o, si s'ha hagut d'activar l'inhabilitador, també pot funcionar per cable. És robust, però un dels agents que ens el mostra el controla al detall fent-ho semblar fàcil. 
 

El robot s'ha dissenyat amb l'ajuda també dels agents dels Mossos d'Esquadra. Foto: Laia Solanellas.


Però quan la zona està desbrossada cal la mà humana, la mà dels experts per desactivar els explosius. Per acostar-s'hi els agents fan servir el famós vestit de seguretat. «És com el de les pel·lícules», bromeja el sergent mentre s'hi posa dins. És un vestit pesant que protegeix els agents davant de l'explosiu. Els agents, el vestit i l'explosiu. A l'interior de la furgoneta operativa els agents de la unitat TEDAX dels Mossos d'Esquadra hi porten un d'aquests vestits, el robot, el control remot del robot i també altres eines, una dels bàsiques és un inhibidor de freqüència. Amb la posada en marxa d'aquest dispositiu es cremen totes les ones i és impossible activar des de la distància un artefacte i evitar així bombes trampa, bombes que es puguin activar amb l'arribada dels agents. Això, però, també impossibilita que les emissores dels agents funcionin. El sergent explica que en aquests casos la transmissió d'informació ha de ser verbal, directa, entre agents. 
 

El sergent en cap dels TEDAX dels Mossos amb l'equipació de seguretat. Foto: Laia Solanellas


Conèixer els detalls dels explosius, la base de l'èxit de la unitat TEDAX

Els agents destinats a Salou —igual que els d'Egara, Lleida o Girona— dediquen molta part de la seva jornada laboral, quan estan a la comissaria, a la formació. Ho combinen amb la pràctica d'exercici físic, però investigar els explosius i conèixer tots els detalls dels perills és una de les peces clau per a l'èxit. Des de la distància els agents TEDAX són capaços de conèixer de quin explosiu es tracta.

Són els agents d'aquesta unitat també els encarregats d'analitzar les restes d'explosions per saber l'origen de les bombes o la suposada procedència. Els grups armats com, per exemple ETA, treballaven sempre amb els mateixos explosius i amb unes bombes fetes de manera similar. De diferent manera que les bombes fetes per grupuscles gihadistes radicals o els grups anarquistes que tenen atemorides sucurcals bancàries i ambaixades arreu d'Europa. És també feina dels agents TEDAX analitzar els explosius detonats o neutralitzats per donar els detalls corresponents als agents de la unitat d'investigació. Els informes dels TEDAX dels Mossos d'Esquadra serveixen per poder esclarir l'autoria no només de les explosions sinó també d'altres delictes.

Un dels agents dels Mossos preparant els explosius minuts abans de la detonació. Foto: Laia Solanellas.


Molts dels integrants d'aquesta unitat també han investigat, fins al darrer detall, alguns dels històrics atemptats a casa nostra. El sergent en cap de la unitat al Camp de Tarragona recorda i explica, amb la pell de gallina, alguns dels detalls del cotxe bomba que ETA va llançar a l'interior de la caserna de la Guàrdia Civil de Vic i en què van morir 10 persones, cinc d'ells menors d'edat, i en van resultar ferides més de 40 persones. 

Hi ha serveis de tot tipus. Fins i tot, explica el sergent, serveis surrealistes. En època d'exàmens els avisos de bomba creixen. Els atenen tots, però ja saben que el 99% són falsos. Activar tot l'operatiu d'emergència per una falsa alarma pot arribar a ser considerat delicte i el sergent assegura que no cal cap investigació gaire acurada per trobar el «trapella» que ha trucat al 112. L'arribada de tot el dispositiu de la unitat TEDAX dels Mossos i l'enrenou que es crea fa que el «culpable» es delati ell sol. «Tots hem fet criaturades, però aquestes, a més de costar-nos diners a tots, posen en risc persones; si estem en una escola perquè un noi no ha estudiat matemàtiques, no podem estar alhora en una altra alarma», explica, tot i que compadint el trapella, el sergent, que ja s'hi ha trobat més d'un cop. 

Especialistes també en guerra biològica 

Aquesta unitat també es dedica a la lluita contra amenaces nuclears, radiològiques, bacteriològiques i químiques (NRBQ) que poden portar a terme grups terroristes islàmics, un perill latent arreu del món i que a l'Estat encara no se n'ha viscut encara cap episodi. Però que encara no hagin atacat amb aquest tipus d'armament, conegut també com a «armes brutes», no fa que els Mossos d'Esquadra, igual que tots els altres cossos de seguretat de l'Estat, no estiguin a punt i preparats per a una possible amenaça d'aquest tipus. El cos de Mossos d'Esquadra disposa de protocols acurats i de vestits de protecció NRBQ i compten també amb la col·laboració de la unitat de serveis especials ORCA del Servei d'Emergències Mediques (SEM) que disposa d'un remolc per poder fer descontaminacions.