Els cinc efectes negatius que tenen les patates fregides de bossa en el teu organisme

L'aperitiu més comú als bars espanyols pot ser el causant de nombrosos problemes de salut

Bossa de patates fregides
Bossa de patates fregides | Pexels / Karolina Kaboompics
Adrián Roque
19 d'agost de 2024, 14:08
Actualitzat: 16:42h

Les patates fregides de bossa s'han convertit en un acompanyament omnipresent als bars i terrasses de tota la península, ideals per acompanyar una cervesa o un vermut. Tot i que són delicioses i molt addictives, el seu consum excessiu pot comportar una sèrie d'efectes negatius per a la salut que sovint passen desapercebuts. Tant és així, que la UE, des de Brussel·les, va prohibir la utilització de vuit dels additius més comuns a les bosses.

5 efectes negatius de les patates de bossa

Aquestes són algunes de les conseqüències de menjar patates fregides de bossa:

Augment de la tensió arterial

Les patates fregides són riques en sal, la qual cosa pot provocar retenció de líquids i un augment del volum sanguini. Aquest augment de volum provoca un increment de la pressió arterial, un factor de risc per a malalties cardiovasculars com infarts i accidents cerebrovasculars. Només 100 grams de patates fregides poden contenir fins a 1,7 grams de sal, quan l'OMS recomana no superar els 5 grams al dia.

Increment del colesterol "dolent"

Aquest snack és ric en greixos saturats, fins a 3,2 grams per cada 100 grams, cosa que contribueix a l'augment dels nivells de LDL, el que coneixem com a colesterol "dolent". Aquest tipus de colesterol pot acumular-se a les artèries, endurint-les i reduint el flux sanguini, fet que augmenta el risc de patir malalties cardiovasculars greus com l'ateroesclerosi.

Poc saciant i augment del desig de menjar

Tot i ser calòriques, les patates fregides no sacien gaire perquè tenen poca fibra i proteïnes. Segons l'Institut Mèdic Europeu d'Obesitat (IMEO), és fàcil menjar-ne grans quantitats sense sentir-se ple. A més, la seva alta concentració de sal i additius com el glutamat monosòdic poden estimular les papil·les gustatives i el cervell, provocant una necessitat de continuar menjant fins i tot quan no es té gana.

Impacte en la salut digestiva

El consum freqüent de patates fregides pot afectar negativament la salut digestiva. L'alt contingut en greixos, additius i carbohidrats refinats pot provocar inflor, gasos i indigestió. A més, els olis de baixa qualitat i les grasses poden causar inflamació i alterar la motilitat intestinal, fet que pot resultar en estrenyiment o diarrea, i una digestió incòmoda en general.

Efectes en la pell

El que mengem es reflecteix a la nostra pell. L'abús de patates fregides pot provocar retenció de líquids, inflor i acne. Els ingredients d'aquest snack poden estimular la producció de sèu, obstruint els porus i afavorint el creixement de bacteris, augmentant així la probabilitat de brots d'acne. També, els additius i conservants poden alterar la microbiota cutània, debilitant la barrera natural de la pell i fent-la més susceptible a infeccions i irritacions.

Amb tots aquests efectes, és important moderar el consum d'aquest popular aperitiu i optar per alternatives més saludables sempre que sigui possible. Segons l'OCU, tan sols hi ha quatre patates fregides de bossa que són saludables. No obstant això, és un aliment que si bé és bo per saciar la gana entre menjars, s'ha de regular a la nostra rutina alimentària.