La ciència ha revelat els grams de fibra que has d'ingerir cada dia si vols obtenir beneficis "clau" per a la salut. Aquesta és una de les principals conclusions que s'han extret de la tercera edició del Simposi Joves Investigadors celebrat per la Fundación Teófilo Hernando y la Ramme. Els i les expertes estan preocupats per l'escassa ingesta que en fem a l'Estat. I és que la ciutadania espanyola menja uns 20 grams al dia, un terç per sota de la ingesta recomanada.
"Els beneficis de la fibra van molt més enllà de regular el trànsit intestinal”, ha explicat Jara Pérez, investigadora de l'Institut de Ciència i Tecnologia d'Aliments i Nutrició (Ictan) i del Ciber de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades de l'Institut de Salut Carles III (ISCIII). Com a exemple, ha detallat que un benefici és que proporciona sacietat, alenteix l'absorció del sucre i del colesterol i interactua positivament amb la microbiota clònica, és a dir, amb els bacteris que fan niu al final de l'intestí.
Altres beneficis importants són que la seva ingesta afavoreix "que creixin al còlon uns bacteris molt beneficiosos que no deixaran espai per a d'altres de perjudicials". Segons l'experta de l'Ictan, aquests bacteris alliberen compostos que absorbim i són capaços de regular el metabolisme de la insulina, prevenint la diabetis”. Ella mateixa ha afegit que un dels compostos alliberats per la microbiota, l'àcid butíric, “té provats efectes anticancerígens, per la qual cosa la fibra és el component dels aliments que més clarament redueix el risc de càncer colorectal”.
En quins aliments podem trobar fibra?
La fibra és present en els aliments d'origen vegetal (verdures, llegums, fruites i cereals integrals) i, a diferència dels nutrients, no s'absorbeix ni a l'estómac ni a l'intestí prim. Precisament per aquest motiu es relaciona amb tots aquests efectes positius esmentats per Pérez. Ella mateixa ha precisat que la quantitat recomanada al dia són 30 grams. "En el cas de les malalties cardiometabòliques, com la diabetis tipus dos, la fibra és molt important, perquè redueix el seu risc a través de diferents mecanismes", ha reblat.
Hi ha infinites combinacions d'aliments d'origen vegetal per aconseguir les recomanacions de fibra que aconsella la ciència. Així i tot, la investigadora de l'ISCIII ha donat una clau: “De manera general, si una persona consumeix almenys cinc racions diàries de fruites i verdures alhora que menja de forma regular llegums, cereals integrals i fruita seca, de manera automàtica estaria complint les recomanacions".