El fruit sec amb més antioxidants i baix en calories present a totes les llars de Catalunya

Per la seva composició rica en fibra i hidrats de carboni, s'assimila més aviat a un cereal; va ser un element clau en la dieta dels romans

Redacció
16 d'octubre de 2024, 16:30
Actualitzat: 16:35h
El menú bàsic de la castanyera
El menú bàsic de la castanyera | Pexels

"Quan ve el temps de collir castanyes, la castanyera ven castanyes de la muntanya a la plaça de la ciutat"; diu la cançó. El que no diu és que la castanyera ven el fruit sec amb més antioxidants i que destaca per les baixes calories. De fet, la seva composició nutricional fa que s'assembli més aviat a un cereal, ja que presenta un alt contingut en fibra i hidrats de carboni. I, amb l'arribada de la tardor i Tots Sants, la Fundació Espanyola de la Nutrició (FEN) en destaca les propietats.

Concretament, subratlla que són una gran font de fibra, potassi, fòsfor, tiamina i vitamina B. També que presenta un percentatge de greix molt menor al de la majoria de fruits secs, el qual juntament amb el 50% d'aigua que conforma la castanya, fa que sigui un aliment amb un baix contingut calòric. 

Ara bé, cal desplaçar-se a la paradeta de la castanyera per aconseguir una bona paperina, ja que el consum cru pot provocar molèsties intestinals perquè la castanya és un taní. Així, és recomanable deixar-les reposar una setmana perquè disminueixi el contingut en tanins i el midó es transformi en sucres més assimilables. Tanmateix, la cocció i el rostit afavoreixen la transformació dels hidrats, fent que la digestió sigui més senzilla. 

Els experts i les expertes han recomanat especialment incorporar a la dieta pels importants beneficis que pot tenir per a la salut. De fet, són coneguts des de fa temps. Va ser un element clau per entendre la manera de menjar en l'època de l'imperi romà, fins que el van substituir el blat de moro i la patata.