El mes d'abril endinsa de ple en la primavera, una època de renovació on la natura ofereix una àmplia varietat de fruites i verdures de temporada carregades de sabor i propietats nutricionals. Apostar pels aliments de proximitat no només és beneficiós per l'organisme, sinó també per al medi ambient i l'economia local.
A més, el consum de productes de temporada garanteix una alimentació més equilibrada i saludable. Descobrim quins són els aliments d’abril i com treure’n el màxim profit.
Fruites de temporada a l'abril
Aquest mes arriba amb una selecció de fruites dolces i refrescants, perfectes per gaudir d’un mos saludable:
-
Maduixes i maduixots: Riques en antioxidants, vitamina C i fibra, són ideals per a la pell i el sistema immunitari.
-
Nespres: Amb un alt contingut en vitamina A i potassi, ajuden a regular la digestió i enforteixen els ossos.
-
Pomes i peres: Encara presents en moltes varietats, aporten fibra i energia per a tot el dia.
-
Plàtans: Excel·lents per als esportistes gràcies a la seva riquesa en potassi i hidrats de carboni.
-
Cireres (de temporada primerenca): Contenen antioxidants i melatonina, afavorint el descans i la salut cardiovascular.
Verdures de temporada a l'abril
Les verdures d’abril destaquen per la seva frescor i versatilitat a la cuina. Algunes de les més destacades són:
-
Carxofes: Excel·lents per a la salut hepàtica i digestiva, riques en fibra i antioxidants.
-
Espàrrecs: Font de vitamines i minerals, ajuden a eliminar toxines i milloren la circulació.
-
Bledes i espinacs: Riques en ferro i àcid fòlic, perfectes per a una dieta equilibrada.
-
Pastanagues: Contenen betacarotens, essencials per a la salut ocular i de la pell.
-
Faves i pèsols: Llegums tendres amb una gran aportació de proteïna vegetal i fibra.
Consells i receptes per consumir productes de temporada
Aprofitar les fruites i verdures de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir de plats deliciosos i creatius. Tres receptes senzilles per incloure aquests aliments a la dieta:
1. Truita de faves i espàrrecs
Ingredients:
- 200 g de faves tendres
- 6 espàrrecs verds
- 4 ous
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Elaboració:
- Escaldar les faves durant 2 minuts i refredar-les en aigua amb gel.
- Saltar els espàrrecs trossejats en una paella amb oli d’oliva.
- Afegir les faves i remenar uns minuts.
- Batre els ous i afegir-hi la barreja de verdures.
- Cuinar la truita a foc mitjà fins que estigui quallada al gust.
2. Amanida de maduixes, espinacs i formatge de cabra
Ingredients:
- 150 g d’espinacs frescos
- 8 maduixes tallades
- 50 g de formatge de cabra
- Un grapat de nous
- Oli d’oliva verge extra, vinagre balsàmic i sal
Elaboració:
- Rentar i tallar les maduixes.
- Barrejar-les amb els espinacs i el formatge esmicolat.
- Afegir les nous i amaneix amb oli, vinagre i sal al gust.
3. Crema de pastanaga i pèsols
Ingredients:
- 3 pastanagues
- 100 g de pèsols
- 1 ceba
- 750 ml de brou de verdures
- Oli d’oliva verge extra, sal i pebre
Elaboració:
- Pelar i trossejar les pastanagues i la ceba.
- Sofregir la ceba en una olla amb oli d’oliva.
- Afegir les pastanagues i els pèsols, i cobrir amb el brou.
- Coure durant 20 minuts i tritura fins a obtenir una crema suau.
Per què escollir fruites i verdures de temporada a l’abril?
El consum de fruites i verdures de temporada a l’abril és una forma intel·ligent de mantenir una dieta equilibrada, gaudir d’aliments amb el seu millor sabor i aprofitar els nutrients que ens ofereix la natura. A més, optar per productes de proximitat permet reduir l’impacte ambiental i donar suport als productors locals.