Fruites i verdures de temporada a l'abril: quines són i per què consumir-les

La primavera és una època de renovació on la natura ofereix opcions naturals carregades de sabor i propietats nutricionals

Publicat el 30 de març de 2025 a les 20:00

El mes d'abril endinsa de ple en la primavera, una època de renovació on la natura ofereix una àmplia varietat de fruites i verdures de temporada carregades de sabor i propietats nutricionals. Apostar pels aliments de proximitat no només és beneficiós per l'organisme, sinó també per al medi ambient i l'economia local.

A més, el consum de productes de temporada garanteix una alimentació més equilibrada i saludable. Descobrim quins són els aliments d’abril i com treure’n el màxim profit.

Fruites de temporada a l'abril

Aquest mes arriba amb una selecció de fruites dolces i refrescants, perfectes per gaudir d’un mos saludable:

  • Maduixes i maduixots: Riques en antioxidants, vitamina C i fibra, són ideals per a la pell i el sistema immunitari.

  • Nespres: Amb un alt contingut en vitamina A i potassi, ajuden a regular la digestió i enforteixen els ossos.

  • Pomes i peres: Encara presents en moltes varietats, aporten fibra i energia per a tot el dia.

  • Plàtans: Excel·lents per als esportistes gràcies a la seva riquesa en potassi i hidrats de carboni.

  • Cireres (de temporada primerenca): Contenen antioxidants i melatonina, afavorint el descans i la salut cardiovascular.

Verdures de temporada a l'abril

Les verdures d’abril destaquen per la seva frescor i versatilitat a la cuina. Algunes de les més destacades són:

  • Carxofes: Excel·lents per a la salut hepàtica i digestiva, riques en fibra i antioxidants.

  • Espàrrecs: Font de vitamines i minerals, ajuden a eliminar toxines i milloren la circulació.

  • Bledes i espinacs: Riques en ferro i àcid fòlic, perfectes per a una dieta equilibrada.

  • Pastanagues: Contenen betacarotens, essencials per a la salut ocular i de la pell.

  • Faves i pèsols: Llegums tendres amb una gran aportació de proteïna vegetal i fibra.

Consells i receptes per consumir productes de temporada

Aprofitar les fruites i verdures de temporada no només aporta beneficis per a la salut, sinó que també permet gaudir de plats deliciosos i creatius. Tres receptes senzilles per incloure aquests aliments a la dieta:

1. Truita de faves i espàrrecs

Ingredients:

  • 200 g de faves tendres
  • 6 espàrrecs verds
  • 4 ous
  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Elaboració:

  1. Escaldar les faves durant 2 minuts i refredar-les en aigua amb gel.
  2. Saltar els espàrrecs trossejats en una paella amb oli d’oliva.
  3. Afegir les faves i remenar uns minuts.
  4. Batre els ous i afegir-hi la barreja de verdures.
  5. Cuinar la truita a foc mitjà fins que estigui quallada al gust.

2. Amanida de maduixes, espinacs i formatge de cabra

Ingredients:

  • 150 g d’espinacs frescos
  • 8 maduixes tallades
  • 50 g de formatge de cabra
  • Un grapat de nous
  • Oli d’oliva verge extra, vinagre balsàmic i sal

Elaboració:

  1. Rentar i tallar les maduixes.
  2. Barrejar-les amb els espinacs i el formatge esmicolat.
  3. Afegir les nous i amaneix amb oli, vinagre i sal al gust.

3. Crema de pastanaga i pèsols

Ingredients:

  • 3 pastanagues
  • 100 g de pèsols
  • 1 ceba
  • 750 ml de brou de verdures
  • Oli d’oliva verge extra, sal i pebre

Elaboració:

  1. Pelar i trossejar les pastanagues i la ceba.
  2. Sofregir la ceba en una olla amb oli d’oliva.
  3. Afegir les pastanagues i els pèsols, i cobrir amb el brou.
  4. Coure durant 20 minuts i tritura fins a obtenir una crema suau.

Per què escollir fruites i verdures de temporada a l’abril?

El consum de fruites i verdures de temporada a l’abril és una forma intel·ligent de mantenir una dieta equilibrada, gaudir d’aliments amb el seu millor sabor i aprofitar els nutrients que ens ofereix la natura. A més, optar per productes de proximitat permet reduir l’impacte ambiental i donar suport als productors locals.