El formatge és un aliment d'un alt consum per la població d'arreu del món. A vegades s'ha titllat de perjudicial per a la salut pel nivell elevat de calories i la dificultat de digerir-lo. Per posar fi a aquest debat, Walter C. Willett, nutricionista de l'Escola Chan de Harvard, ha publicat l'article definitiu a The Harvard Gazette, que edita la universitat.
Willett afirma que el formatge té un alt valor nutricional i presenta una concentració elevada de calci, proteïnes, fòsfor i vitamines A i B12. Si bé, també subratlla que presenta una gran quantitat de greixos saturats i colesterol, així com de sodi. En aquest sentit, assegura que no està demostrat que els greixos del formatge siguin menys perjudicials que la resta gràcies a la presència dels bacteris implicats.
Per tot això, Willett diu que el consum de formatge pot ser saludable si és moderat i s'empren les varietats amb menys greix, alhora que és una alternativa preferible a altres fonts de proteïna animal com la carn vermella. A més, diu que la diferència fonamental es troba en els acompanyants: no és el mateix menjar formatge sol, que menjar formatge en una pizza o acompanyat de melmelada.