La popular fruita que s'ha d'evitar barrejar amb el iogurt

Un estudi alerta de l'efecte inhibidor de les propietats antioxidants quan entra en contacte amb els làctics

Redacció
06 de març de 2025, 11:48
Iogurt artesà amb fruites del bosc
Iogurt artesà amb fruites del bosc | Pixabay

Quan li preguntaves a Maria Branyas, la superàvia catalana, com s'ho havia fet per viure tants anys, sempre parlava d'un aliment: el iogurt. Els nutricionistes hi solen estar d'acord: com a aliment fermentat, ric en calci i proteïnes, és un gran aliat per mantenir una bona salut digestiva. Sovint es diu que per potenciar els efectes, els aliments s'han de combinar: les llenties guanyen molt amb l'arròs, per exemple, o si es pren un suc de taronja tot seguit.

Un estudi publicat a la revista Healthline assegura que, en el cas dels iogurts, hi ha una combinació relativament popular que s'ha d'evitar: combinar-los amb els nabius. Segons l'investigador, Mauro Serafini, aquesta fruita destaca pels seus antioxidants i vitamines minerals: protegeix contra l'envelliment i el càncer, però quan entra en contacte amb els làctics no ho tolera bé. 

La recerca es va fer amb 11 voluntaris. Van menjar nabius en dues ocasions diferents. Primer, acompanyats de 200 ml d'aigua, segon acompanyats de 200 ml de llet. Es van agafar mostres de sang per analitzar els resultats, en què es suggeria que els efectes positius de la fruita només es mantenien amb l'aigua, no pas amb el calci.

Per això segons Serafini barrejar els nabius amb els làctics limita les propietats antioxidants. Ho fa atacant els fenòlics, que si s'uneixen amb les proteïnes dels làctics poden perdre part del seu efecte. A més, l'àcid cafeic s'absorbeix menys que quan es mengen sense acompanyar-ho d'un iogurt.