Els senyals que alerten que caldria deixar (o reduir) el consum de cafè

Alguns símptomes de fàcil detecció indiquen clarament que aquesta substància no té una bona rebuda en el nostre organisme

  • Una tassa de cafè
Publicat el 24 d’abril de 2025 a les 13:13

El cafè és una de les begudes més consumides a casa nostra i arreu del món. Tot i que té diversos beneficis per la salut, com gairebé tot, té excepcions. En aquest cas, hi ha alguns senyals que podrien indicar que caldria deixar de consumir-ne o,almenys reduir-ne la ingesta diària. De fet, segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la quantitat de cafè que prenem no hauria de superar els 400 mg diaris; i sempre sense sucre.

La primera pista, i potser la més evident, ens la dona l'insomni. Si tot i prendre el cafè al matí és difícil agafar el son, pot ser que es tracti d'hipersensibilitat a la cafeïna. La reacció a aquesta substància, tot i que varia depèn de la persona, pot durar durant 16 hores; per això, pot arribar a l'hora d'anar a dormir. Com explica la nutricionista Gaia Gottardi, si la cafeïna continua en el nostre cos quan anem a dormir, dificultarà l'acció relaxant perquè s'unirà als receptors d'adenosina, que és la molècula que ens fa venir son.

Un altre signe evident per allunyar-nos d'aquesta beguda són les palpitacions. "La cafeïna genera excitabilitat cardíaca, depèn del genotip de cada persona, pot augmentar o no la pressió arterial", explica Gottardi. "També pot crear alliberació d'adrenalina, una substància que accelera el ritme cardíac i que pot derivar en palpitacions a aquells individus sensibles" a la substància.

Un tercer senyal d'alarma és l'ansietat. La cafeïna pot generar que el cortisol -l'hormona de l'estrès- es dispari. La nutricionista explica que existeix una predisposició genètica perquè això passi, amb símptomes que poden anar de les tremolors a les contractures musculars i, fins i tot, les crisis d'ansietat.

Les nostres digestions també ens poden alertar. El cafè pot tenir repercussions negatives a l'aparell digestiu, sobretot en persones diagnosticades amb la síndrome de l'intestí irritable, ja que aquesta beguda allibera àcid clorhídric a l'estómac.