Ni pausa pel cafè ni per fumar: el millor truc per estar actius a la feina

Una experta aposta per una rutina fàcil que millora la concentració i evita els efectes del sedentarisme laboral

  • Una noia fent una pausa a la feina -
Publicat el 11 d’abril de 2025 a les 20:16

Estirar les cames, fer una passejada curta o fer estiraments al costat de la taula des d'on treballem. Són moviments senzills, però poden marcar la diferència en la salut física i mental de qui passa hores assegut davant l’ordinador. La doctora Irene Bermejo, especialista en dermatologia funcional, és una ferma defensora de les anomenades "pauses actives" durant la jornada laboral.

Bermejo insisteix en la importància d’introduir petites pauses cada 45 o 60 minuts per activar la circulació i oxigenar el cos. "Al llarg dels anys vaig passar hores i hores asseguda estudiant, i les meves úniques pauses eren per al cigarret, el cafè, la galeta o la xerrada amb els companys. Ara he après que el millor per a la concentració i el rendiment són les pauses actives", admet.

Aquest tipus d’interrupció conscient i física no només serveix per prevenir problemes musculoesquelètics, sinó que també afavoreix la concentració, redueix la fatiga i contribueix a millorar els nivells d’estrès i ansietat. Segons l’experta, "fer un petit esforç físic i emocional és molt més beneficiós que menjar un snack o parlar amb els companys, activitats que també són sanes però en altres moments".

Un moviment senzill, però efectiu

La doctora proposa una rutina de només dos o tres minuts per combatre els efectes del sedentarisme. Recomana estiraments suaus, moviments musculars que impliquin tot el cos (especialment braços i cames) i exercicis que ajudin a activar la circulació perifèrica. Moviments com les clàssiques flexions de cames, salts amb elevació de braços i obertura de cames (els coneguts “jumping jacks”), girs de tors o pujar i baixar escales són algunes de les opcions més fàcils i efectives.

Encara que l’espai de feina pot suposar una limitació, Bermejo defensa que tothom pot adaptar aquestes pauses actives segons les seves possibilitats. L'objectiu no és fer esport, sinó "recordar-li al cos que ha d’estar actiu".

En un moment en què les rutines laborals són cada cop més sedentàries, especialment amb el teletreball, la proposta d’aquesta doctora veterana planteja una alternativa senzilla i accessible per combatre l’estil de vida estàtic i millora el benestar durant la jornada laboral. Un avís directe a qui encara pensa que descansar només significa seure amb un cafè a la mà.