Ampans ha celebrat aquest dijous la XII edició de la Trobada Ampans i Empresa, una jornada que ja s'ha convertit en un referent per posar en valor el paper del món empresarial en la construcció d'una societat més inclusiva i compromesa.
L'acte ha tingut lloc a les instal·lacions laborals de Serveis a la Indústria d'Ampans, ubicada al polígon Els Dolors, de Manresa, amb la presència de nombroses autoritats, representants d'empreses, treballadors i treballadores del Centre Especial de Treball d'Ampans, i membres de la comunitat educativa i social. El nombre d'assistents, amb 286 inscrits externs, més una nodrida representació de professionals d'Ampans, ha estat un clar símptoma d'un territori amb un teixit empresarial actiu, compromès, sensible i amb mirada de futur.
Benvinguda institucional i ponència inaugural
L'acte ha començat amb la intervenció del president de la Fundació Ampans, Lluís Sánchez, que ha remarcat el caràcter especial d'aquesta edició de la trobada, ja que coincideix amb la celebració del 60è aniversari de l'entitat. "Durant aquests 60 anys, la nostra trajectòria ha estat en constant creixement, intentant estar sempre en línia amb l'evolució dels temps, i al costat de les persones amb necessitats i patologies cada cop més diverses", ha afirmat.
Sánchez ha volgut posar en valor la col·laboració de les administracions públiques i de les empreses privades que, al llarg dels anys, han confiat en la tasca d'Ampans i han contribuït, de manera directa o indirecta, a fer-la créixer. Però sobretot, ha volgut destacar el compromís i la implicació del personal de l'entitat, que considera el gran actiu d'Ampans. "Sovint se'ls anomena persones acompanyants, però són molt més que això: ofereixen suport emocional, són referents, guies, companys de vida... i també assumeixen tasques relacionades amb la salut i la cura, imprescindibles per garantir una atenció digna i de qualitat".
Tot seguit, David Bonvehí, director general d'Economia Social i Solidària i Cooperativisme, del Departament d'Empresa i Treball, ha posat en valor el model d'economia amb propòsit com a eina de transformació.
El director general d'Ampans, Toni Espinal, ha obert el bloc de reflexió amb una intervenció centrada en l'impacte real de les empreses que aposten per la inclusió "el nostre sistema de formació i inserció laboral és un exemple de que la inclusió és factible, assequible i pot ser real". I ha afegit "entitats que aportin retorn social i econòmic, poden ser una inversió, una solució, més que una despesa directa".
Taula rodona: Empreses amb propòsit
Un dels moments centrals de la jornada ha estat la taula rodona Empreses amb propòsit. Creixement econòmic amb valor humà, moderada per Toni Espinal. Hi han participat tres veus referents del món econòmic i empresarial:
- Mireia Gimeno, directora de Cultura per a la Diversitat, Inclusió i Sostenibilitat a Inditex i directora de Recursos Humans a Stradivarius, que ha explicat que "el propòsit comercial de la nostra empresa, no té sentit si no va acompanyat d'alguna cosa més. Volem fer moda per a tothom, però no de qualsevol manera. Dissenyem moda, hem de ser capaços de dissenyar oportunitats per a les persones. Treball per col·lectius en vulnerabilitat a través de la conscienciació (sobretot interna) i l'acció. També ha explicat que "no érem prou diversos. Una de les accions ha estat doblar el nombre de persones amb diversitat funcional que tenim contractades. Estem implementant i aprenent el mètode de treball amb suport".
- Esteve Pintó, president de PIMEC Catalunya Central, considera que "les pime no ho tenim tan fàcil com les grans empreses. Nosaltres som només grans famílies, la clau està en que la diversitat i la inclusió formi part del nostre ADN. Moure'ns sempre per un món millor, unir-nos a totes les iniciatives i impulsar-ne. Com a PIMEC tenim l'obligació d'invertir perquè la societat avanci, de fer-ho i divulgar-ho".
- Josep Santacreu, president de la Cambra de Comerç de Barcelona, ha reblat "entre tots ens hem de conjurar, els que estem a favor de la justícia i de la democràcia, hem de fer un front comú. No podem caure en tendències mundials que treballen en contra de la justícia i la igualtat. Empreses i tercer sector ens hem d'unir".
Els participants han compartit bones pràctiques i reflexions sobre com els valors poden formar part de l'estratègia empresarial. Un vídeo amb testimonis de treballadors del Centre Especial de Treball ha tancat aquest bloc amb una mirada plena d'autenticitat.
Ponència de Xavier Sala i Martin
Un dels moments més esperats ha estat la participació del professor Xavier Sala i Martin, economista i divulgador, que fa anys manté un vincle proper amb Ampans. Sala i Martin va conèixer l'entitat ara fa deu anys, en un acte amb Pep Guardiola, i des d'aleshores ha seguit de prop els seus projectes, formant part del Consell Assessor. En la seva intervenció, ha posat sobre la taula reflexions sobre la responsabilitat de l'empresa en el desenvolupament social. En aquesta edició, ha ofert una ponència inspirada en el seu nou llibre Entre el paradís i l'apocalipsi. La intel·ligència artificial i el futur de la humanitat, en què aborda els reptes, dilemes i oportunitats que planteja la revolució de la intel·ligència artificial. "Les persones darrere les empreses tenen consciència, però les empreses tenen objectius molt clars. Necessitem entitats com Ampans perquè ens facin de consciència".
Reconeixement a tres empreses compromeses
En aquesta edició, Ampans ha lliurat reconeixements a tres empreses per la seva contribució destacada a la inclusió laboral de persones amb discapacitat i en situació de vulnerabilitat:
- Kave Home, per la seva política de compra responsable i la col·laboració amb Ampans a través de productes socials. Ha recollit el premi la directora de Sostenibilitat, Alba Obiols.
- Fundació Joviat, per la creació del primer Centre de Formació Professional Integrada de la Catalunya Central conjuntament amb Ampans. Ha recollit el reconeixement el Sr. Jordi Vilaseca, president de la Fundació Joviat.
- Avinent Implant Systems, per incorporar la inclusió com a valor empresarial, creant llocs de treball i subcontractant serveis d'Ampans. Ha recollit el premi el director general de l'empresa, Sr. Albert Giralt.
Abans del lliurament, el testimoni de Kevin González, treballador del CET d'Ampans, ha emocionat el públic explicant què representa, en primera persona, tenir una feina digna.
Cloenda i comiat
L'acte ha finalitzat amb les intervencions del secretari de Treball, Paco Ramos, i del alcalde de Manresa, Marc Aloy, que han tancat l'esdeveniment amb paraules de reconeixement a la tasca d'Ampans i a les empreses implicades.
La trobada ha conclòs amb una fotografia col·lectiva i un espai de piscolabis per afavorir el diàleg i els vincles entre els assistents.
L'art inclusiu també hi ha estat present
Durant l'acte, s'ha convidat a participar en una subhasta silenciosa de L'Art de Viure, una mostra d'art inclusiu amb obres creades per artistes amb discapacitat intel·lectual que impulsa la fundació Ampans. Les persones interessades podien fer ofertes per adquirir-ne alguna peça a través d'un codi QR disponible a l'espai expositiu. Els fons recaptats es destinaran íntegrament a seguir desenvolupant aquest projecte, que promou la creativitat, l'expressió personal i la inclusió social a través de l'art.