
En el marc de les Jornades Europees del Patrimoni, aquest dissabte l’Ajuntament de Solsona havia previst organitzar una visita guiada a la nova biblioteca comarcal. Amb tot, les inscripcions s’han desbordat amb 330 persones, motiu pel qual l’activitat es repetirà per a vuit grups repartits entre dissabte a la tarda i diumenge al matí. Serà la primera vegada que els solsonins tindran l’oportunitat de conèixer l’obra insígnia del Pla de barris, que preveu obrir portes l’any que ve.
Fins divendres es mantenen les inscripcions obertes per a les darreres places disponibles per al grup de diumenge a un quart de dues. Qui hi estigui interessat pot inscriure-s’hi a l’Oficina de Turisme, presencialment, per telèfon al 973482310, o bé per correu electrònic, a solsonaturisme@ajsolsona.cat.
La visita guiada anirà a càrrec de l’arquitecta municipal responsable del projecte, Anna Feu. Serà un dels principals atractius d’un cap de setmana d’activitats centrades en el patrimoni històric i cultural local, i que té la col•laboració del Museu Diocesà i Comarcal, l’Orfeó Nova Solsona, les escoles de la ciutat i el Servei Educatiu del Solsonès.
En aquests moments s’estan executant els darrers acabats de les obres de la biblioteca comarcal, si bé hi falta el mobiliari, que el consistori licitarà aquesta tardor. També s’ha començat a condicionar la placeta que ha posat al descobert aquesta intervenció i que es convertirà en la zona d’accés al nou equipament. De moment s’hi construirà un paviment de pedra i s’hi millorarà l’enllumenat, a més d’arranjar els carrers Mirabalda i Fesolet, que la delimiten. La construcció de les instal•lacions ha tingut un import de 2,3 milions d’euros i el mobiliari en constarà 372.000, finançats al 50 per cent pel Pla de barris.
L’arquitecta explicarà com s’ha intentat casar una obra nova amb dos elements patrimonials de valor històric, que són la façana de Cal Morató, de mitjan segle XVIII, i els tres arcs medievals que van sortir a la llum durant la intervenció arqueològica. De fet, el curs de les excavacions va obligar a transformar el projecte inicial, que va desembocar en un segon projecte el 2009.
Per complementar aquesta activitat, l’Orfeó Nova Solsona interpretarà, amb una única actuació, un parell de peces de música barroca dissabte a dos quarts de nou del vespre davant l’Ajuntament.
La casa de la nissaga d’escultors Morató, on s’ha edificat aquest immoble, és un edifici amb una arquitectura poc usual al municipi. En aquest espai hi va establir el taller Carles Morató (Vic, 1721 – Solsona, 1780), autor de nombrosos retaules i escultures d’arreu de Catalunya, entre els quals destaca l’obra de l’altar major del Santuari del Miracle.
Xerrada sobre l’art de l’època dels Morató
Dins el programa de les Jornades Europees del Patrimoni, també destaca la xerrada que organitza el Museu Diocesà i Comarcal i que duu per títol “Els Morató i l’art del seu temps al bisbat de Solsona”. Anirà a càrrec del comissari de l’exposició homònima, Francesc Miralpeix, doctor en història de l’art. Serà dissabte a les set de la tarda.
Portes obertes
A banda d’aquestes activitats, com és habitual de cada any, durant el cap de setmana es podrà visitar gratuïtament els dos principals espais museístics de Solsona. Oferiran jornada de portes obertes el Pou de Gel, el dissabte d’onze a una i de cinc a set i diumenge d’onze a una, i el Museu Diocesà i Comarcal, diumenge d’onze a dues.
Paral•lelament, es podrà visitar una exposició dels projectes que han realitzat alumnes de tercer de primària de les escoles de la ciutat sobre les places històriques de Solsona. Es titula “Les places històriques de Solsona amb ulls de nen” i estarà oberta a la sala cultural del consistori divendres de nou a set, dissabte, de nou a dues i de sis a vuit, i diumenge de dotze a dues.
La regidoria de Turisme, amb la col•laboració dels centres educatius i entitats, organitza les Jornades Europees del Patrimoni a Solsona per desè any consecutiu amb una oferta d’activitats gratuïtes per posar en valor la riquesa cultural i històrica local tant entre la població solsonina com els visitants. Enguany s’adhereixen a aquesta iniciativa 220 municipis de Catalunya amb més de 380 activitats.