L'himne republicà de Riego i els trabucaires al primer concert estiuenc de Solsona

En la cita que obre el 37è Cicle de concerts d’estiu, aquest divendres, es reestrenà l’obra La batalla de Peracamps, del 1839

Publicat el 01 de juliol de 2018 a les 10:10
Actualitzat el 01 de juliol de 2018 a les 22:06

Trabucaires, narradors i director de la Cobla, al final del concert Foto: Ramon Estany

Per encetar el 37è Cicle de concerts d’estiu de Solsona, aquest divendres, la Cobla Juvenil Ciutat de Solsona, dirigida per Albert Fontelles-Ramonet, apostà per un espectacle que combinava la música amb la història, la narració i la poesia. Per fer-ho, tingué la col·laboració del premiat escriptor solsoní Raül Garrigasait, autor d’Els estranys, que féu viatjar el públic al segle XIX, i del rapsode Víctor Pérez, “Moixic”. La cita fou aquest divendres, dia 29, a les deu
de la nit a l’emblemàtica plaça de Sant Joan.



La formació solsonina reestrenà La batalla de Peracamps, una composició dedicada a un conflicte que va tenir lloc l’any 1839 a Llobera, a final de la Primera Guerra Carlina, i que va esdevenir llegendari. El director de la cobla va redescobrir la peça a l’Arxiu Diocesà de Solsona i va instrumentar-la per a cobla. En aquest punt, la música serà tan fidel a la partitura de l’època que fins i tot hi participaran els Trabucaires de Solsona. Tal com explica Fontelles, “al
segle XIX era habitual que algunes obres d’esperit revolucionari fossin acompanyades amb trabucs o canons, com per exemple l’Obertura 1812, de Txaikovski, escrita per orquestra simfònica i canons, i també algunes sardanes bèl·liques, com El foc de Castelló d’Antoni Agramont, que se solia interpretar amb trabucs”.
En el manuscrit de la peça que es reestrenarà, precisament, en un moment determinat hi ha anotat “bomba”, segons afegeix el músic.
Garrigasait, en la narració de la introducció a aquesta peça, ha explicat que "la mítica batalla de Peracamps va durar des de la sortida del sol fins a la posta, i s'hi van trobar cara a cara les tropes liberals del general Van Halen i forces carlines del comandant Josep Segarra."
Aquell fet va esdevenir una llegenda i va deixar un record vivíssim a la comarca. Es diu que des de la serra de Llobera fins a Padullés va quedar un camí de cadàvers, segons uns, de carlins, segons d'altres, de liberals. Arran d'aquesta batalla, el general Van Halen va rebre el títol de comte de Peracamps.
La composició musical que porta el nom de batalla de Peracamps, enllaça al final de la peça amb l'himne de Riego, l'himne espanyol liberal i republicà.

La Cobla Juvenil Ciutat de Solsona Foto: Ramon Estany

 

Raül Garrigasait i Albert Fontelles, rebent l'aplaudiment del públic Foto: Ramon Estany

Els trabucaires van pujar a un terrat per disparar els trabucs Foto: Ramon Estany

Moment que els trabucaires disparen els trets Foto: Ramon Estany