La gastronomia és una festa es miri per on es miri. Hi ha qui prefereix el dinar, altres tiren pel sopar i molts en fan festa gran a l’hora d’esmorzar. Els coneguts esmorzars de forquilla. Al Baix Montsenyés una tradició. Només cal fer un tomb els dssabtes o diumenges al matí, a primera hora, que ja grup d’amics, de ciclistes, de motoristes o de passavolants aturats - i entaulats – en qualsevol dels restaurants del Baix Montseny.
Carns a la brasa amb mongetes i patates, botifarres blanques i negres, tripa, cap i pota, calamars, peus de porc, caragols, galtes o guisats són les credencials d’una festa, que tampoc hi falten els porrons perquè tot sigui més passable.
Al Baix Montseny hi ha molts llocs on poder fer esmorzars de forquilla. Us en presentem uns quants del Baix Montseny vallesà que, per força, haurà de tenir una segona o tercera part. Una recomanació, val la pena fer reserva abans.
1.- Restaurant l'Estanc, a la Batllòria
És situat a la Batllòria (Sant Celoni). Especialitat en cuina mediterrània i, per qui ho desitgi, també té opcions vegetarianes. Hi ha qui diu que se serveixen els millors esmorzars tradicionals de forquilla.
2.- Restaurant Can Manel de Montseny
El trobem al poble de Montseny, dins del Parc Natural del Montseny. Només cal mirar la seva fitxa de presentació: Restaurant de carn, cuina mediterrània, barbacoa i espanyola. No cal dir gaire cosa més.
3.- El rebost dels Guiu, a Sant Antoni de Vilamajor.
Ens haurem de desplaçar fins a Sant Antoni de Vilamajor. La seva especialitat cuina mediterrània, catalana i espanyola. Tripa de vedella, mandonguilles, cua de bou, cansalada a la brasa, conill i pollastre a la brasa... Per gaudir-ne.
4.- La Font de Cal Guardià, a Fogars de Montclús
Tant se val anar-hi el dissabte o el diumenge al matí que el ple és assegurat. N’hi que es delecteixen amb els calamars, altres amb el xai a la brasa, alguns opten pels peus de porc, la tripa no hi falta i la botifarra tampoc.
5.- Taverna d'en Mingo, a Sant Celoni
Esmorzars de forquilla amb xup-xup i passió. Cal tastar la tripa i peu. A Sant Celoni. Cuina mediterrània i tradicional. Qui hi va hi vol tornar.